Persoanele înalte au un risc crescut de cancer

Persoanele înalte au un risc crescut de cancer, treat clinic conform unui studiu publicat în Lancet Oncology.

Astfel, pentru fiecare 10 cm peste 152.5 cm s-a constatat o creștere cu 16% a riscului de cancer. Riscul a fost crescut pentru 15 forme de cancer (din 17 studiate) și semnificativ statistic pentru 10 localizări: colon, rect, melanom malign, sân, endometru, ovar, rinichi, creier, limfom non-Hodgin, leucemie. Persoanele cu înălțime peste 175 cm au avut un risc de cancer cu 37% mai mare decât cei sub 152 cm. La fumători, frecvența cancerelor legate de fumat a fost mai slab asociată cu înălțimea (creștere a riscului cu 5% pentru fiecare 10 cm în plus).

Studiul a inclus aproape 1.3 milioane de femei pe o perioadă de urmărire medie de 9.4 ani. În același articol a fost publicat și rezultatul unei meta-analize a 10 studii pe același subiect, care a evidențiat o asociere similară între înălțime și riscul de cancer și la bărbați. Studii anterioare au relevat o asociere similară între înălțime și riscul de cancere genitale la ambele sexe.

Deși nu se cunoaște motivul pentru care înălțimea crescută este asociată cu o incidență crescută a cancerelor, o explicație posibilă ar fi aceea că substanțele implicate în procesul de creștere (IGF, insulin-like groth factors) ar putea avea un rol și în cancerogeneză.

Înălțimea are însă și avantaje, fiind cunoscut rolul protector împotriva bolilor cardiovasculare.

Add comment


Security code
Refresh