Fiecare dintre noi plec?m la drum în via?? cu un bagaj genetic care poate fi mai bun sau mai prost. La acesta se adaug? desigur factorii de risc acumula?i de-a lungul vie?ii ?i care cresc riscul apari?iei unor boli precum accidentele ischemice.
În ceea ce privește riscul de infarct sau accident vascular cerebral, genele par să nu aibă un rol egal, deși istoricul familial pentru oricare dintre cele două evenimente ischemice are aceeași valoare în estimarea riscului unui individ.
Potrivit unui studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Genetics, istoricul de infarct al părinților a fost puternic asociat cu probabilitatea de infarct la descendenți (risc cu 48% mai mare dacă doar unul dintre părinți a avut un infarct și de 6 ori mai mare dacă ambii părinți au avut infarct). La pacienții cu stroke sau AIT, asocierea cu istoricul de accident cerebral la cel puțin unul dintre părinți nu a avut însă semnificație statistică.
În plus, 15.7% dintre cazurile de infarct au apărut în familii în care 2 sau mai multe rude de gradul 1 au avut de asemenea un sindrom coronarian acut, față de doar 5.1% din cazurile de stroke în condiții de agregare familială similară.
Concluzia este că ereditatea joacă un rol mai important în accidentele coronariane decât în cele cerebrale.