Scorțișoara, benefică în ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease) reprezinta o cauza din ce în ce mai frecventa de injurie hepatica. Componenta a sindromului metabolic, ficatul gras este adesea asociat cu tulburari de glicoreglare si dislipidemie.

Una dintre strategiile terapeutice pentru această afecțiune este modularea insulino-rezistenței și a stressului oxidativ. Având în vedere proprietățile antioxidante și insulino-sensibilizatoare, scorțișoara este considerată benefică pentru ficatul gras non-alcoolic.

Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu iranian publicat în Nutrition Research, care a relevat faptul că 1.5 grame (jumătate de linguriță) de scorțișoară zilnic timp de 12 săptămâni, alături de o dietă echilibrată, ameliorează rezistența la insulină, inflamația, profilul lipidic și profilul biochimic hepatic la pacienții cu NAFLD. Studiul a inclus 50 pacienți care au fost randomizați fie pe 2 capsule de 750 mg scorțișoară/zi, fie pe placebo, timp de 12 săptămâni. Pacienții din grupul interventional au avut scăderi semnificative ale colesterolului total, LDL-colesterolului, scorului HOMA, glicemiei bazale, trigliceridelor, enzimelor hepatice (transaminase, GGT) și proteinei C reactive înalt sensibile (hsCRP).   

Rezultatele sunt în concordanță cu date anterioare din literatură care susțin rolul benefic al scorțișoarei în NAFLD.   

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna ziua daca alaptez ce pot lua pentru viermi cate zile trebuie intrerupta ...

  Read more...

   
 • Am efectuat un test IDR acum 2 zile si a 3a zi am efevtuat un test de sarcina ...

  Read more...

   
 • Buna ziua! Ma numesc Carmen am 58 ani si v-as ruga o interpretare a analizelor. Bilirubina ...

  Read more...

   
 • Vreau sa va Multumesc pt postarea Dvs .Daca nu-l citeam ne chinuiam mult si bine ...

  Read more...

   
 • Am limfocite%23 si limfocite(#)!0, 91 ce trebuie sa fac sa le aduc la normal?

  Read more...