Scorțișoara, benefică în ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease) reprezinta o cauza din ce în ce mai frecventa de injurie hepatica. Componenta a sindromului metabolic, ficatul gras este adesea asociat cu tulburari de glicoreglare si dislipidemie.

Una dintre strategiile terapeutice pentru această afecțiune este modularea insulino-rezistenței și a stressului oxidativ. Având în vedere proprietățile antioxidante și insulino-sensibilizatoare, scorțișoara este considerată benefică pentru ficatul gras non-alcoolic.

Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu iranian publicat în Nutrition Research, care a relevat faptul că 1.5 grame (jumătate de linguriță) de scorțișoară zilnic timp de 12 săptămâni, alături de o dietă echilibrată, ameliorează rezistența la insulină, inflamația, profilul lipidic și profilul biochimic hepatic la pacienții cu NAFLD. Studiul a inclus 50 pacienți care au fost randomizați fie pe 2 capsule de 750 mg scorțișoară/zi, fie pe placebo, timp de 12 săptămâni. Pacienții din grupul interventional au avut scăderi semnificative ale colesterolului total, LDL-colesterolului, scorului HOMA, glicemiei bazale, trigliceridelor, enzimelor hepatice (transaminase, GGT) și proteinei C reactive înalt sensibile (hsCRP).   

Rezultatele sunt în concordanță cu date anterioare din literatură care susțin rolul benefic al scorțișoarei în NAFLD.   

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna ziua. Am facut analizele si am urmatoarele rezultate, cat este de grav? FT3 ...

  Read more...

   
 • in urma testului Idr mi s-a citit 12 mm, mi s-a dat sa fac chimioprofilaxi e pt ca ...

  Read more...

   
 • pentru fetele care aveau nelamuriri.. si eu am prolactina aproape dubla am facut ...

  Read more...

   
 • Este justificata asocierea unui IECA cu un sartan (de exemplu perindopril cu ...

  Read more...

   
 • Buna seara! Va rog sa imi spuneti si mie ce inseamna la ECG:RS; AV=70b/min.

  Read more...