Paradoxul francez

De?i m?nânc? destul de gras, thumb francezii au o inciden?? sc?zut? de boli cardiovasculare ?i metabolice – acesta este paradoxul francez.

Francezii sunt adevărați gurmanzi și mănâncă multe grăsimi saturate (foie gras – ficat gras de gâscă, unt, brânzeturi grase, produse de patiserie), și cu toate acestea au mai puține boli cardiovasculare, o frecvență scăzută a obezității și o longevitate crescută. De ce francezii au o incidență cu 27% mai mică a cardiopatiei ischemice  decât americanii, când consumă cu 33% mai multe grăsimi animale decât cei de peste ocean?

Explicația principală pentru paradoxul francez este consumul moderat de vin roșu, care este cunoscut ca factor protector cardiometabolic. Polifenolii și resveratrolul din vin par să fie cei responsabili de frecvența redusă a bolii cardiace ischemice și a obezității. Aceștia acționează prin stimularea receptorilor estrogenici din pereții vaselor de sânge, declanșând astfel sinteza de NO (monoxid de azot), care produce vasodilatație. Protecția împotriva bolilor cardiometabolice este însă doar în struguri, întrucât alte băuturi alcoolice nu prezintă același efect benefic.

Paradoxul francez pare însă să fie mai mult decât vinul roșu, la acesta contribuind și consumul de ulei de măsline și pește, respectarea orarului alimentar, consumul de porții mici la fiecare masă precum și alte obiceiuri sanogene privind stilul de viață. În plus, grăsimile consumate de francezi sunt naturale, față de grăsimile artificiale, hidrogenate, trans pe care le consumă americanii.

Unii autori au propus ipoteza time lag pentru paradoxul francez, arătând că în Franța a existat doar o întârziere în trendul de creștere a colesterolemiei și implicit a cardiopatiei ischemice, dar unele studii recente încadrează francezii cu aceeași frecvență a bolilor cardiovasculare ca și celelalte națiuni dezvoltate.

foto: resveratrolhealthyliving.com

Add comment


Security code
Refresh