Un măr pe zi ține medicul departe

“Un m?r pe zi te ?ine departe de medic” – acesta este unul dintre proverbele medicale preferate ale românilor, medical preluat de la varianta englezeasc?, mult mai ritmat? – “an apple a day keeps the doctor away”.

Sub forma originală, proverbul datează încă din 1886, când Notes and Quries publica: ”A Pembrokeshire proverb. Eat an apple on going to bed, And you'll keep the doctor from earning his bread”.

Și este pe cât se poate de adevărat, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Stroke care arată că un consum zilnic crescut de fructe albe (mere, pere) sau legume a fost asociat cu o scădere semnificativă a riscului de stroke. Astfel, creșterea aportului de fructe albe și legume cu 25 g/zi a dus la o reducere de 9% a riscului de accident vascular cerebral. Explicația acestui efect protector pare a fi legată de conținutul bogat în fibre și flavonoizi (quercetină) al fructelor.

Conținutul nutrițional (calorii puține, antioxidanți, acid ursolic, vitamina C, fibre – pectină) al mărului face ca acest fruct să fie considerat util și pentru reglarea colesterolului și glicemiei, pentru prevenția bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative (Alzheimer) și a anumitor tipuri de cancer (colon, hepatic, mamar), pentru reglarea tranzitului intestinal și pentru prevenirea răcelii. Pentru a beneficia la maxim de efectele sanogene ale mărului acesta trebuie consumat cu tot cu coajă. Consumul de mere este recomandat în special diabeticilor, cardiacilor, celor cu sindrom de intestin iritabil sau care vor să slăbească.

Iată 5 motive pentru a consuma un măr pe zi:

1. Un măr conține 5g de fibre solubile, care ajută la reglarea tranzitulului intestinal, detoxifiază, și previne puseele de diverticulită sau complicații hemoroidale

2. Pectina din măr ajută la reducerea colesterolului prin scăderea secreției de insulină

3. Menține sănătatea pielii

4. Are doar 50-80 calorii, este o sursă bogată de vitamina A, C și flavonoizi

5. Nu conține grăsimi și poate ajuta în curele de slăbire  

foto: dienviro.com

Add comment


Security code
Refresh