Uneori se întâmpl? ca pacien?ii s? fie opera?i la ?oldul s?n?tos în locul celui bolnav sau s? li se scoat? colecistul în loc de apendice.
Operațiile sau procedurile greșite sunt consecință a unei deficiențe în protocolul de identificare preoperatorie a pacientului, a zonei de operat și a procedurii chirurgicale ce trebuie efectuate. Deși sunt întâlnite în toate specialitățile, operațiile greșite apar cel mai frecvent în chirurgia ortopedică și neurochirurgie.
Pentru evitarea producerii unor astfel de incidente, asociația ortopezilor canadieni a inițiat în 1994 un program numit Operate through your initials, prin care chirurgi erau sfătuiți să își marcheze cu un marker inițialele numelui pe regiunea de incizie înainte de intrarea în sala de operație. Deși au existat o îngrijorare cu privire la riscul de infecție de la cerneala markerului, un studiu din 2005 a arătat că marcarea zonei de operat nu a compromis sterilitatea câmpului operator. Urmare a aplicării programului Operate through your initials, rata operațiilor greșite în Canada este în continuă scădere din 1994.
Inspirați de canadieni, americanii au dezvoltat o inițiativă similară în 1998 – Sign Your Site – care însă nu a dat rezultate, dat fiind faptul că rata operațiilor greșite între 1995 și 2008 a cunoscut o creștere continuă. Un chestionar din 2003 aplicat chirurgilor americani a relevat faptul că 21% dintre aceștia au avut cel puțin o operație greșită ca localizare, iar 2% mai mult de una.
Un raport recent al AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons) arată că din totalul operațiilor greșite, 59% au fost efectuate pe partea opusă, 23% pe altă regiune anatomică, 14% au constat în alte proceduri chirurgicale și 5% pe alt pacient.
Actualmente, în specialitățile chirurgicale există un protocol de abordare sistematică și consistentă în identificarea pacientului, a zonei și procedurii chirurgicale corecte.
Referințe: N Engl J Med 2010; 363:1950-1957