Dac? la sfâr?itul anilor 1980-1990, troche laparoscopia p?rea s? reprezinte viitorul în chirurgie, chirurgia robotic? ?i cea transorificial? par a fi vedetele momentului.
Tehnica NOTES (Natural orifice transluminal endoscopic surgery – chirurgie endoscopică transluminală prin orificii naturale) este o tehnică chirurgicală care presupune realizarea unor intervenţii chirurgicale abdominale fără cicatrici, cu abord endoscopic prin orificii naturale (gură, vagin, anus, uretră). Desigur, pentru accesul în cavitatea peritoneală este necesară o incizie internă, la nivelul stomacului, esofagului, vaginului sau colonului. Avantajele tehnicii NOTES sunt reprezentate de absenţa inciziilor externe şi implicit a cicatricilor, scăderea duratei operaţiei şi a necesarului de anestezice, scăderea duratei spitalizării şi asigurarea unei recuperări mai rapide. Deşi în stadiu incipient, chirurgia transorificială este fără îndoială o evoluţie spectaculoasă atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere conceptual, constituind o nouă frontieră în chirurgia minim-invazivă.
Evoluţia tehnicii NOTES
Iniţial, tehnica a fost folosită în scopuri diagnostice şi terapeutice la animale, prin abord transgastric (echipa dr. Anthony Kalloo, Johns Hopkins University). Ulterior, cercetătorii au observat că abordurile transvezical şi transvaginal sunt mai favorabile decât cele transgastrice sau transrectocolonice. În 2007, a fost raportată prima colecistectomie transgastrică la om.
Astăzi, chirurgii specializaţi în această tehnică consideră că abordul transvaginal este cel mai sigur şi mai fezabil din punct de vedere clinic. Fiind lipsită de multe complicaţii ale abordului clasic, deschis (prin laparotomie), chirurgia transvaginală are dezavantajul că se poate realiza doar la persoanele de sex feminin.
Cercetarea şi perfecţionarea tehnicii
Societatea Americană de Endoscopie Gastrointestinală (ASGE) şi Societatea Americană de Chirurgie Endoscopică Gastrointestinală (SAGES) au creat în 2006 un grup de lucru format din chirurgi şi gastroenterologi (NOSCAR – Natural Orifice Surgery Consortion for Assessment and Research), în vederea dezvoltării unor protocoale pentru tehnica NOTES. În paralel cu grupul NOSCAR, Academia Europeană NESA a creat grupul NOS (Natural Orifice Surgery), care explorează abordul trans-Douglas. Astfel, NESA a pus la punct un endoscop flexibil special adaptat pentru anatomia pelvisului femeii – TED (Transdouglas Endoscopic Device), care poate fi utilizat atât pentru intervenţii în etajul abdominal superior (colescistectomie, biopsie hepatică, spelenectomie), cât şi pentru intervenţii în pelvis (histerectomie, cistectomie).
Laparoscopie vs. chirurgie transorificială
În plus faţă de avantajele oferite de laparoscopie comparativ cu laparotomia clasică, chirurgia transorificială nu presupune incizii sau cicatrici externe, se asociază cu o recuperare mai rapidă şi cu un risc mai scăzut de complicaţii.
Dacă o intervenţie laparoscopică presupune un risc de 0,03-0,3% de leziuni viscerale sau vasculare, şi un risc de 0,7-1,8% de hernie incizională, abordul transvaginal are un risc de infecţie de 0,001%, un risc de leziune rectală de 0,002% şi de hemoragie locală de 0,2%.
Studiile au evidenţiat de asemenea că durerea postoperatorie este mai mică atunci când sunt folosite trocare mai mici şi mai puţine. Cu toate acestea, chirurgia laparoscopică cu micro-instrumente nu a devenit foarte populară din cauza dificultăţii tehnice şi lipsei de stabilitate a intrumentelor de lucru.
O altă tehnică bine primită în lumea medicală a fost cea a chirurgiei transombilicale – Natural Orifice Trans Umbilical Surgery (NOTUS), Trans Umbilical Endoscopic Surgery (TUES) – care oferă avantajul unei bune cicatrizări.
Exemple de intervenții chirurgicale NOTES - WebSurg