Noutati privind reluarea tratamentului pentru hepatita si ciroza cu virus hepatitic C

În perioada noiembrie 2015-noiembrie 2016 pacienții cu infecție cu virus hepatitic C în stadiul de fibroză F4 sau F3 (cu contraindicație la interferon) au putut accesa terapia interferon-free cu Viekirax/Exviera (combinația 3D de la AbbVie – ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + dasabuvir).

Tratamentul a fost negociat în baza unui contract cost-volum-rezultat, ceea ce înseamnă că decontarea de către casa națională de asigurări de sănătate (CNAS) s-a făcut doar pentru pacienții care au răspuns la tratament. Prin contractul de anul trecut, s-a acordat tratament fără interferon pentru 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile F4 şi F3, iar datele preliminare au arătat că aproape 99% dintre beneficiarii terapiei au eliminat din organism virusul hepatic C. 

În prezent CNAS a reluat negocierile pentru extinderii tratamentului cu interferon la pacienţii cu stadiile F3 şi F2 de fibroză hepatică și pentru tratarea a 2000 de pacienţi cu ciroză hepatică decompensată, aflaţi în stadiul de fibroză F4.

Proiectul de ordin privind noile criterii de tratament este disponibil pe site-ul CNAS:

  1. Pacienti post-transplant hepatic sau post-transplant de organe solide indiferent de gradul de fibroza
  2. Pacienţi cu fibroză F2 asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun de terminate de infectia cu virus C (crioglobulinemie mixta, boala renala asociata infectiei cu virus C)
  3. Pacienti cu fibroza F2 asociata cu limfom cu celule B non-Hodkin sau hepatocarcinom care implica evolutia bolii hepatice la care poate fi sau a fost efectuat tratament curativ, fara semne de recurenta
  4. Pacienti cu fibroza F3, naivi sau experimentati la tratamentul cu interferon
  5. Pacienti cu fibroza F4- ciroza compensata (Child –Pugh A), naivi sau experimentati la tratamentul cu interferon
  6. Pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa, cu fibroza F2-F4 (ciroza compensata)
  7. Personal medical, indiferent de stadiul fibrozei

Opțiunile de tratament vor include următoarele combinații:

  1. ombitasvir/paritaprevir/ritonavir (Viekirax) + dasabuvir (Exviera)
  2. sofosbuvir/ledipasvir (Harvoni)
  3. grazoprevir/elbasvir  (Zepatier)
  4. daclatasvir/sofosbuvir (Darvoni, Sovodak)

Sursa: comunicat CNAS, noiembrie 2016

Comments  

# mrez 2017-12-01 22:46
Daca aghbs cantitativ era la prima recoltare de analize 3021,viremia 540;la a doua recoltare aghbs cantitativ 2500,virenia 700;nu ar fi trebuit sa scada viremia deoarece aghbs cantitativ a scazut?a gresit aparatul viremia prin metoda pcr?stiam ca exista o relatie directa intre aghbs cantitativ si viremie..eu ma gandesc ca trebuia sa scada si viremia..
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh