Idarucizumab (Praxbind), antidot pentru dabigatran

Idarucizumab (Praxbind), un anticorp monoclonal dezvoltat de Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, a fost aprobat pentru reversarea efectului anticoagulant al dabigatran.

Dincolo de avantajele pe care le oferă față de acenocumarol sau heparine, una dintre problemele noilor anticoagulante orale (NOAC) era lipsa unor molecule antidot.

Dabigatran (Pradaxa) este un anticoagulant oral care acționează ca inhibitor al trombinei și este utilizat pentru prevenția accidentelor vasculare la pacienții cu fibrilație atrială non-valvulară și pentru prevenția/tratamentul tromboembolismului venos. Deși dabigatran este asociat cu un risc mai mic de sângerare majoră decât acenocumarol (sintrom, trombostop), episoade hemoragice semnificative pot apărea; în plus, pacienții tratați cu dabigatran pot avea nevoie de intervenții chirurgicale de urgență, iar tratamentul anticoagulant crește riscul de sângerare perioperatorie în acest caz.

Pentru astfel de situații (chirurgie/intervenții în urgență sau sângerări necontrolate/amenințătoare de viață), se poate folosi idarucizumab ca antidot al dabigatran. Această reversare a efectului anticoagulant este rapidă (în decurs de câteva minute) și completă, fără a produce efecte procoagulante.    

Referințe: Idarucizumab for Dabigatran Reversal. NEJM 2015 

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Nu vă supărați domnul dr unde pot găsi dormicum soția mea are mare nevoie de ...

  Read more...

   
 • Buna ziua ma numesc Tiberiu si vreau sa stiu daca radiochirurgia CyberKnife e ...

  Read more...

   
 • Omul de rand ar trebui sa mearga la un medic ca sa i se prescrie un tratament(daca ...

  Read more...

   
 • Si la mine

  Read more...

   
 • Unde se face aceasta analiza?

  Read more...