Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt mase solide sau chistice crescute în ?esutul glandei tiroide.

Ei pot fi benigni sau maligni și pot evolua cu eutiroidie (funcție tiroidiană normală), hipertiroidie (hiperfuncție tiroidiană) sau hipotiroidie (hipofuncție tiroidiană). Majoritatea nodulilor tiroidieni (95%) sunt benigni (ne-canceroși), doar o mică proporție (5%) fiind canceroși. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenți la femei decât la bărbați, iar frecvența lor crește odată cu înaintarea în vârstă. 1 din 10 persoane va dezvolta un nodul tiroidian de-a lungul vieții.

Cauza apariției nodulilor tiroidieni este incomplet elucidată. Ei pot fi asociați unei gușe polinodulare prin deficit de iod, unei tiroidite Hashimoto, pot fi un reprezentați de un adenom tiroidian, un chist tiroidian sau un cancer tiroidian.

Clinic: semne și simptome

Nodulii tiroidieni sunt adesea descoperiți incidental la examenul clinic (palparea glandei tiroide în timpul deglutiției). Ei pot pune probleme de ordin estetic (în gușile voluminoase), pot produce dificultăți la înghițire (disfagie, odinofagie) prin comprimarea esofagului sau tulburări de respirație (dispnee) prin comprimarea traheei, răgușeală (disfonie) sau durere la nivelul gâtului.

Acestor manifestări clinice li se pot adăuga semnele și simptomele de hipotiroidism (piele uscată, umflarea feței, oboseală, căderea părului, intoleranță la frig, creștere în greutate) sau de hipertiroidism (palpitații, apetit crescut, iritabilitate, scădere în greutate, intoleranță la cald, insomnii).

Următoarele caracteristici cresc probabilitatea ca un nodul să fie mai degrabă malign: nodulul este dur și fixat la planurile adiacente, are dimensiuni mari (sau crește rapid în dimensiune), este dureros, însoțit de disfonie prin paralizie de corzi vocale sau limfadenopatie cervicală, există antecedente de iradiere la nivelul capului și gâtului, istoric familial de cancer tiroidian (carcinom tiroidian medular, papilar sau folicular) sau sindrom MEN II (neoplazii endocrine multiple), pacientul este de sex masculin, are vârsta sub 20 ani sau peste 70 ani. Pe de altă parte, un nodul moale, uniform, mobil pe planurile subiacente, cu istoric familial de boli autoimune (tiroidită Hashimoto) sau gușă, care asociază disfuncție hormonală (hipo- sau hipertiroidism) este mai degrabă benign.

Diagnostic

Nodulul tiroidian trebuie evaluat prin: ecografie tiroidiană (precizează dimensiunile nodulului), scintigrafie tiroidiană (nodul rece sau cald), probe de funcționalitate tiroidiană – TSH și hormoni tiroidieni (free T4). Un nodul cald la scintigrafie este aproape întotdeauna non-canceros (99%), pe când o parte din nodulii reci (5-8%) pot fi canceroși și necesită puncție tiroidiană (cu examen histopatologic).

Tratament

  • intervenție chirurgicală pentru excizia nodulului (tiroidectomie parțială sau subtotală) în cazul formațiunilor maligne sau cu suspiciune de malignitate, a celor de peste 4 cm sau a celor care produc fenomene de compresiune – tulburări de deglutiție sau respirație. Complicațiile chirurgiei tiroidiene pot fi reprezentate de hipotiroidism, disfonie (prin lezarea corzilor vocale) sau hipoparatiroidism cu hipocalcemie.
  • iod radioactiv pentru nodulii hiperfuncționali
  • tratament de supresie hormonală cu levotiroxină
  • medicație anti-tiroidiană (metimazol, propiltuiuracil)
  • urmărire prin reevaluare la 6-12 luni pentru nodulii benigni, asimptomatici

Referințe: Thyroid Nodules, American Thyroid Association

Add comment


Security code
Refresh