Endomicroscopia – Histologie in vivo

Endomicroscopia confocala laser (CLE) este o noua metoda de diagnostic în patologia gastrointestinala care permite vizualizarea în timp real a structurii histologice a tubului digestiv în cadrul unei endoscopii conventionale.

Endomiscoscopul realizează așa numitele biopsii virtuale sau biopsii optice, adică un diagnostic histologic in vivo. Avantajul endomicroscopiei este că evită întârzierea diagnosticului și costurile legate de prepararea și procesarea probelor de biopsie convențională. Metoda permite examinarea simultană endoscopică și endomicroscopică a mucoasei digestive, putându-se aprecia detalii despre celule, structurile vasculare și arhitectura tisulară. Endomicroscopul este ca un endoscop convențional care are integrat în capăt un microscop laser confocal (eCLE, endoscope-based confocal laser endomicroscopy), cum este sistemul de la Pentax. Există și catetere endomicroscopice care se introduc pe canalul de lucru al unui endoscop convențional (pCLE, probe-based confocal laser endomicroscopy), cum sunt cele de la MaunaKea (CellVizio).

Principiul endomicroscopiei constă în iluminarea țesutului de examinat cu o undă laser de 488nm, care permite vizualizarea structurilor peretelui digestiv pe o profunzime de până la 250 nm. Tehnica presupune identificarea unei leziuni care se dorește a fi examinată histologic, după care se apropie endoscopul până intră în contact cu mucoasa și se începe captura imaginilor endomicroscopice, care se stochează și se analizează ulterior. Consola de endomicroscopie este prevăzută cu 2 monitoare (pe care se generează simultan imaginile de histologie și cele de endoscopie clasică), unitatea de microscopie confocală și o pedală prin care se realizează captura imaginilor histologice. Pentru obținerea imaginilor se folosește o substanță de contrast – fluoresceină, acriflavină (retrasă din cauza efectului cancerigen), violet cresil. Achiziția imaginilor este mult mai facilă în tubul digestiv inferior față de tubul digestiv superior, unde apar artefacte de mișcare datorită perstaltismului, mișcărilor respiratorii și cardiace.

Metoda a fost introdusă în practică în 2004 de Prof. Ralf Kiesslich de la Universitatea din Mainz și este disponibilă doar în anumite centre.

Aplicațiile clinice ale endomicroscopiei sunt:

  • diagnosticul esofagului Barrett, a neoplaziilor asociate esofagului Barrett și a cancerului esofagian precoce
  • evidențierea in vivo a infecției cu Helicobacter pylori
  • depistarea precoce a leziunilor gastrice premaligne (atrofie gastrică, metaplazie intestinală, adenoame gastrice) și maligne
  • diagnosticul histologic in vivo al bolii celiace
  • supravegherea histologică în bolile inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boală Crohn)
  • evaluarea polipilor colorectali și diagnosticul precoce al cancerului colorectal
  • studiul microvascularizației mucoasei duodenale în hipertensiunea portală subclinică
  • imunoendoscopie pentru evaluarea unor markeri prognostici în boli digestive (TNF-alfa în bolile inflamatorii intestinale, CD117 în tumorile GIST, EGFR în cancerul colorectal)

Actualmente experiența cu endomicroscopia laser confocală este limitată, ceea ce face ca metoda să fie inferioară cromoendoscopiei sau endoscopiei cu NBI (narrow-band imaging) potrivit unor studii recente.

Pe lângă patologia gastrointestinală, endomicroscopia este folosită și în urologie, ginecologie sau pneumologie.

Referințe: Confocal laser endomicroscopy – Practice guidelines, ASGE

Add comment


Security code
Refresh