Eroi terapeutici în cardiologie – întoarcerea venoasă

Din volumul de 6 litri de sânge care ne circul? prin arborele vascular, salve nurse 50% este distribuit în compartimentul venos iar restul de 50% este împ?r?it între circula?ia pulmonar? (18%), cord (12%), aort? (2%) artere (8%) ?i capilare (5%).

Așadar, o mare parte din sângele circulant se află la nivelul venelor, ceea ce face ca reglarea tonusului venos să poată influența semnificativ parametrii hemodinamici de funcționare a aparatului cardiovasculare. Există câteva situații de urgență în care modificarea întoarcerii venoase poate avea valoare terapeutică foarte mare:

  • în caz de sincopă sau hipotensiune arterială, mobilizarea sângelui din rezervorul venos prin simpla ridicare a picioarelor este echivalentă cu o perfuzie de 500-800 ml de soluție de ser fiziologic, crescând fluxul sangvin în circulații vitale (cerebrală, coronariană). Acest mecanism funcționează în condițiile unui cord normal, care se poate adapta rapid la o umplere cardiacă crescută (în cazul unei insuficiențe cardiace creșterea bruscă a umplerii cardiace se însoțește de creșterea presiunii ventriculare și poate precipita o decompensare).
  • invers, în caz de insuficiență ventriculară stângă acută, scăderea întoarcerii venoase prin ridicarea trunchiului și atârnarea picioarelor (poziție în șezut la marginea patului) poate reduce semnificativ congestia pulmonară și presiunea capilară pulmonară

Așadar, simple măsuri de poziționare a segmentelor corpului pot ameliora parametrii hemodinamici prin ajustarea întoarcerii venoase, câștigând timp înaintea intervenției farmacologice. Sigur că circulația de reîntoarcere este la rândul ei influențată de disfuncția autonomă (ex. diabetici), insuficiența venoasă sau tratamente volemice (diuretice, fludrocortizon, repleție volemică).

Add comment


Security code
Refresh