Infecția HPV – factor de risc cardiovascular

Infec?ia cu HPV (virusul papiloma uman), advice implicat? în apari?ia negilor genitali ?i a cancerului de col uterin, ar putea constitui un factor de risc cardiovascular la femei, potrivit unui studiu publicat în JACC.

Mecanismul prin care HPV este incriminat în dezvoltarea bolilor cardiovasculare constă în inactivarea proteinei tumor-supresoare p53 (supranumită și “paznicul genomului”), proteină care are un rol reglator în procesul de ateroscleroză.

Într-un lot de femei cu boală coronariană, prezența infecției HPV a fost asociată cu o creștere de 2.3 ori a riscului de evenimente cardiovasculare – infarct miocardic și stroke (după ajustarea pentru factorii de risc convenționali). Riscul a fost și mai mare (de 2.86 ori)  la femeile cu tulpini oncogene de HPV.

Studiul redeschide ipoteza infecțioasă a bolii coronariene, după ce acum mai bine de un deceniu Chlamydia pneumoniae era incriminată în apariția bolilor cardiovasculare. Importanța etiologică a agenților infecțioși în patologia non-infecțioasă este din ce în ce mai importantă, lucru susținut și de faptul că infecțiile sunt responsabile de peste 20% din cazurile de cancer.

Foto: jezebel.com

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii