Efectul radiațiilor asupra funcției reproductive și asupra sarcinii

Sarcina este una dintre contraindicatiile clasice ale efectuarii de investigatii radiologice, datorita efectului teratogen pe care îl au radiatiile ionizante asupra produsului de conceptie.

În afara investigațiilor imagistice, femeia gravidă poate fi expusă la acțiunea nocivă a radiațiilor ionizante și profesional (mediu de lucru cu radiații, ex. Departament de Radiologie și Imagistică) sau accidental (ingestie sau inhalare accidentală de material radioactiv, care trece din circulația maternă prin cordonul ombilical în circulația fetală). Potențialele efecte nocive (malformative, abortive) ale radiațiilor asupra produsului de concepție depind de vârsta gestațională la momentul expunerii și de doza de radiații. Astfel, sensibilitatea maximă a fătului la efectele teratogene ale radiațiilor este între 2 și 15 săptămâni de gestație. Consecințele asupra fătului pot apărea chiar și la doze mici de radiații, care nu declanșează nicio boală în organismul matern, și constau în retard de creștere intrauterină, diformități, anomalii funcționale cerebrale, afecțiuni canceroase cu debut precoce sau mai tardiv în viață. Deoarece fătul se dezvoltă în uter, cantitatea de radiații pe care o primește la o expunere este mai mică decât cea pe care o primește organismul matern (peretele abdominal și cel uterin acționează în acest caz ca un scut protector). La gravide, investigațiile imagistice iradiante se vor efectua doar dacă au o influență vitală asupra prognosticului pacientei: spre exemplu, la o gravidă implicată într-un accident rutier care prezintă semne de lezare a organelor interne se va efectua o tomografie computerizată pentru a evalua severitatea leziunilor și pentru a stabili atitudinea terapeutică. Expunerea la radiații ionizante crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer mai târziu pe durata vieții, feții având o sensibilitate crecută la efectul cancerigen al razelor X; totuși, creșterea riscului de cancer este dependentă de cantitatea de radiații la care a fost expus produsul de concepție: spre exemplu, dacă doza de radiații la care a fost expus fătul este echivalentă cu cea a 500 radiografii toracice, creșterea absolută a riscului de cancer este mai mică de 2% (peste riscul general de a dezvolta cancer pe durata vieții de 40-50%). În afară de potențialul carcinogen, iradierea fătului în timpul dezvoltării intrauterine asociază riscuri foarte mici de malformații congenitale: spre exemplu expunerea produsului de concepție la o doză mică de radiații (mai mică sau egală cu echivalentul a 500 radiografii toracice) în orice moment pe durata sarcinii nu duce la o creștere a riscului de defecte congenitale. Dincolo de riscul malformativ și abortiv al radiațiilor ionizante, este important de știut că orice femeie sănătoasă pornește într-o sarcină cu un risc de 3% de defecte congenitale și de 15% de pierdere a sarcinii (riscul fiind variabil în funcție de istoricul familial al mamei și de istoricul personal al funcției reproductive).

Orice investigație cu raze X trebuie să fie efectuată rațional la recomandarea medicului, trebuie să presupună o expunere cât mai mică și un fascicul de raze cât mai îngust. Chiar dacă riscul fetal este extrem de mic, el există teoretic și investigațiile imagistice la gravide trebuie efectuate doar dacă este strict necesar și diagnosticul nu poate fi pus prin alte metode. La ambele sexe, gonadele vor fi protejate cu șorțuri de plumb în timpul procedurilor iradiante deoarece celulele germinale sunt foarte vulnerabile la acțiunea mutagenă a razelor X datorită ratei mari de diviziune celulară. În timpul procedurilor imagistice, segmentele de corp care nu trebuie investigate vor fi izolate pe cât de mult posibil.

Ce sunt radiațiile ionizante și ce riscuri prezintă pentru făt?

Radiațiile ionizante sunt radiații electromagnetice generate de aparatele de radiologie convențională (cu raze X), cele de radiologie nucleară (izotopi radioactivi, radionuclizi, radiofarmaceutici, radiotrasori) și cele de radioterapie. Există riscul afectării fetale în timpul oricărei expuneri materne la proceduri diagnostice sau terapeutice care implică raze X, fluoroscopie, radioterapie sau administrare de substanțe radioactive.

Majoritatea procedurilor diagnostice expun produsul de concepție la o doză de radiații mică, de sub 5 rad sau 50 mSv. Datele din literatura de specialitate arată că riscul de efecte malformative sau abortive apare la doze de peste 20 rad sau 200 mSv.

Un element important în riscul expunerii fetale la radiații îl reprezintă stadiul sarcinii:

  • în primele 2 săptămâni post-concepțional (sau săptămânile 3 și 4 de la ultima menstruație), embrionul este foarte rezistent la efectele malformative ale razelor X însă este foarte vulnerabil la efectele letale ale acestora, deși sunt necesare doze cu mult peste 5 rad sau 50 mSv pentru a produce pierderea sarcinii
  • între săptămânile 3-8 se desfășoară faza precoce de dezvoltare embrionară, iar defectele congenitale, pierderea sarcinii sau retardul de creștere intrauterină pot apărea la expuneri cu mult peste 20 rad (200 mSv).
  • între săptămânile 8-15 de gestație, produsul de concepție este vulnerabil la efectele radiațiilor ionizante; astfel, o expunere la doze de peste 30 rad (300 mSv) poate duce la efecte nocive asupra sistemului nervos central al fătului. Procedurile imagistice diagnostice nu presupun doze atât de mari de radiații, prin urmare riscul real de malformații este extrem de mic.
  • după săptămâna 26, când fătul este complet dezvoltat, vulnerabilitatea la efectul nociv al radiațiilor ionizante este similară cu cea a mamei.

Riscul radiațiilor nonionizante – generate de câmpuri electromagnetice de la computere, cuptoare cu microunde sau alte electrocasnice, sisteme de comunicație cu microunde (antene de telefonie mobilă, antene pentru serviciile de urgență), telefoane mobile, linii electrice, pături electrice, scanere din aeroporturi și ultrasunete (inclusiv ecografia) a fost studiat intensiv și s-a concluzionat că este minim sau chiar inexistent. Antenele parabolice și dispozitivele de televiziune digitală sunt doar instrumente de recepție și nu de emisie, prin urmare nu prezintă niciun risc de iradiere.

Riscul expunerii la radiații pe durata sarcinii

Pe scurt, riscul de malformații fetale asociat iradierii este ca și inexistent în primele 2 săptămâni, semnifcativ între săptămânile 3-15, mai scăzut în trimestrul II și foarte scăzut în trimestrul III.

1. Primele 2 săptămâni de gestație

În primele 2 săptămâni de sarcină, cel mai important efect nociv asociat iradierii este decesul embrionului și pierderea sarcinii. În primele 14 zile după fecundarea ovulului de către spermatozoid, embrionul este alcătuit din câteva celule nediferențiate și nespecializate, astfel că este rezistent la acțiunea malformativă a radiațiilor ionizante, însă cea mai mică leziune produsă într-o singură celulă poate duce la decesul embrionului chiar înainte ca mama să știe că este gravidă. Dintre feții care supraviețuiesc acestei perioade de 2 săptămâni, extrem de puțini vor avea malformații congenitale legate de iradierea din această perioadă, indiferent de doza de radiații la care au fost expuși. O expunere la o doză de 100 mGy (10 rad) poate duce la decesul embrionului; doza de radiații letală pentru 100% dintre embrioni înainte de săptămâna 18 de gestație este de 5000 mGy (500 rad).

2. Săptămânile 2-15 de gestație

După primele 2 săptămâni, produsul de concepție este mult mai vulnerabil la acțiunea nocivă a radiațiilor ionizante, fiind perioada în care se formează primordiile organelor (organogeneza). Dacă un făt este expus la doze mari de radiații (echivalentul a peste 500 radiografii toracice) în timpul celor mai vulnerabile perioade ale dezvoltării (săptămânile 8-15), consecințele asupra sănătății pot fi severe, în special asupra creierului. Spre exemplu, feții între 8 și 15 săptămâni de gestație expuși la doza mare de radiații din timpul atacurilor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki au avut în procent mare leziuni cerebrale care s-au soldat cu retard mental sever și sechele neurologice (paralizii cerebrale, epilepsii); la acești copii s-a constatat și o oprire în dezvoltare – fiind cu 4% mai mici decât media populației, și au prezentat și alte defecte congenitale. O expunere fetală la o doză de radiații de 100 mGy poate duce la o scădere detectabilă de IQ iar o doză de 1000 mGy este asociată cu o probabilitate crescută de retard mental sever.

3. Săptămâna 16 de gestație până la naștere

Începând cu săptămâna 16 de gestație și până la termen, efectele nocive ale radiațiilor ionizante (cu excepția celui cancerigen) sunt improbabile, excluzând situația în care fătul este expus la o doză foarte mare de radiații. Efectele malformative ale iradierii la feții între 16 și 25 săptămâni de gestație sunt similare celor care apar la între săptămânile 8 și 15, numai că necesită expuneri la doze de 10 ori mai mari (echivalentul a 5000 radiografii toracice); la astfel de doze mama prezintă semne de sindrom acut de iradiere.

După săptămâna 26 de gestație, vulnerabilitatea la radiații a fătului este similară cu cea a unui nou-născut, dat fiind că până în acest moment organele sunt complet dezvoltate, și mai au nevoie doar de creștere. Apariția malformațiilor congenitale în această perioadă este improbabilă, feții expuși având însă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni canceroase mai târziu pe durata vieții.

Riscul diferitelor investigații imagistice asupra fătului și funcției reproductive

1. Investigații cu raze X (radiografii, CT, fluoroscopie) la femei

Investigațiile imagistice în zona capului, gâtului, cavității bucale (radiografii dentare), toracelui, membrelor superioare sau inferioare nu presupun o expunere a produsului de concepție sau a ovarelor. Chiar dacă investigația ar presupune expunere a zonei abdominale și a fătului, efectul dozei de radiații este neglijabil.

Investigațiile imagistice care implică expunerea directă a produsului de concepție sunt radiografia de coloană vertebrală (lombară), urografia intravenoasă, tranzitul baritat și irigografia, radiografia reno-vezicală simplă sau abdominală simplă, uretrocistografia, histerosalpingografie, radiografia de bazin. Chiar și în cazul acestor proceduri, fasciculul de raze poate să nu fie îndreptat direct spre făt și oricum doza de radiații este foarte mică comparativ cu pragul la care pot apărea efecte malformative.

2. Investigații de medicină nucleară în sarcină

Administrarea de substanțe radioactive este uneori necesară pentru diagnosticul unor afecțiuni medicale și se poate întâmpla ca femeia să nu știe că este gravidă. Particularitatea expunerii la substanțe radioactive este că unele dintre acestea au un timp de înjumătățire lung și că persistă în organism perioade mai lungi de timp, ceea ce prezintă pericole majore pentru făt.

3. Radioterapia în sarcină

Una dintre formele de radioterapie pentru afecțiunile canceroase este administrarea orală sau injectabilă a unor substanțe radioactive (ex. administrarea de iod radioactiv pentru tratamentul hipertiroidismului sau cancerului tiroidian). O altă formă de radioterapie este cea cu semințe radioactive introduse în diferite organe sau țesuturi pentru tratamentul cancerului (brahiterapie). Radioterapia nu se efectuează atunci când femeia este gravidă. În cazul în care temporizarea tratamentului implică riscuri pentru sănătatea mamei, femeia trebuie să ia decizia dacă păstrează sarcina și începe radioterapia, după ce este informată de medic cu privire la posibilele riscuri la care expus fătul. Radioterapia este interzisă în timpul gestației deoarece presupune doze foarte mari de radiații (de ordinul miilor de rad), doze la care este foarte probabil să apară malformații sau chiar pierderea sarcinii.

Trebuie avut în vedere că persoanele care sunt radiotratate cu aparate cu raze X de energie înaltă (acceleratoare liniare, unități de teleterapie) nu sunt “radioactive”, nu reprezintă o sursă de radiații și nu contaminează radioactiv mediul sau persoanele din anturaj. Prin urmare, gravidele nu trebuie să limiteze contactul cu persoanele care au fost tratate cu radioterapie externă. Femeile însărcinate nu trebuie să evite nici persoanele cărora li s-au administrat substanțe radioactive în scop diagnostic, deoarece chiar dacă aceștia prezintă o activitate radioactivă reziduală la finalul procedurii, este nesemnificativă. Precauții sunt necesare doar în cazul persoanelor care au primit substanțe radioactive în scop terapeutic, dozele fiind mult mai mari în acest caz.

4. Efectul radiațiilor ionizante la bărbați

Expunerea la radiații ionizante în cadrul unor proceduri diagnostice cu raze X care se învecinează cu zona genitală (radiografie abdominală, de șold, pelvis sau coloană lombară, uretrocistografie, urografie intravenoasă, fluoroscopie pentru tractul urinar, irigografie) nu prezintă risc mutagen asupra spermatozoizilor, doza fiind în aceste cazuri sub 10 rad. În toate situațiile, testiculele trebuie protejate cu un șorț de plumb. Riscul iradierii asupra funcției reproductive masculine a fost studiat în 2 studii: unul care a cuprins mii de bărbați expuși în cadrul atacurilor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki - și care nu a putut evidenția un risc crescut de boli genetice, și unul condus de NIH (National Cancer Institute) care a inclus bărbați radiotratați cu doze mari de radiații, chimioterapice sau alte medicamente mutagene și care de asemenea nu a dovedit o incidență crescută a defectelor congenitale sau pierderilor de sarcină la copiii, respectiv partenerele subiecților. Totuși, datorită riscului teoretic se recomandă ca bărbații care au fost expuși la doze mari de radiații să aștepte 2 cicluri spermatogenetice (circa 4 luni) înainte de a tenta concepția.

În cazul radioterapiei în vecinătatea zonei genitale la bărbat (pelvis, șold, femur, vezică urinară, prostată) există un risc foarte mare de intertilitate ireversibilă, chiar și dacă testiculele sunt acoperite în timpul ședințelor de tratament. Pacienții care rămân fertili după astfel de tratamente nu prezintă un risc semnificativ crescut de afectare a funcției reproductive.

Întrebări frecvente despre efectul nociv al radiațiilor ionizante

1. Ce este regula celor 10 zile?

Regula celor 10 zile se aplică femeilor aflate în perioada reproductivă și presupune că, atunci când este posibil, o examinare radiologică la nivelul abdomenului inferior sal pelvisului trebuie făcută în primele 10 zile de la debutul menstruației. Unii autori consideră că intervalul de siguranță pentru efectuarea unei investigații radiologice este de 14 zile – de la prima zi a ciclului menstrual (ziua în care a avut loc prima sângerare menstruală) și până în ziua în care femeia ovulează și eventual concepe. Ținând cont și de faptul că în primele 2 săptămâni embrionul este rezistent la acțiunea malformativă a razelor X, unii autori consideră că examinarea radiologică la o femeie aflată în perioada fertilă poate fi efecuată în orice moment al ciclului menstrual până când se împlinesc 28 zile și pacientei nu i-a venit următoarea menstruație (caz în care se consideră că este gravidă, că fătul are deja 2 săptămâni, că a început organogeneza și că iradierea prezintă riscuri fetale). Principalul risc al expunerii la doze mari de radiații (care sunt de zeci de ori mai mari decât cele utilizate în radiologie) în primele 2 săptămâni postconcepție este fie eșecul implantării embrionului în uter, fie decesul embrionului. În cazul în care o femeie efectuează o investigație imagistică fără să știe că este însărcinată (presupunând că este până în ziua în care și-a estimat următoarea menstruație) se află cel mai probabil în fereastra primelor 2 săptămâni postconcepție când riscurile sunt mici, însă pentru siguranță va discut a această problemă cu medicul radiolog care a efectuat examinarea.

2. Cât de sigure sunt investigațiile radiologice ale toracelui și extremităților în timpul sarcinii?

Investigațiile imagistice la nivelul toracelui sau membrelor pot fi efectuate în orice moment al sarcinii în centrele cu aparatură performantă și cu respectarea precauțiilor de rigoare. Uzual, expunerea la raze X în aceste proceduri nu implică zona abdominală și uneori riscul de a nu pune diagnosticul corect poate fi mai mare decât riscul iradierii.

3. Poate fi efectuat cateterism cardiac la o gravidă?

Răspunsul este da. În majoritatea situați ilor, beneficiile efectuării cateterismului cardiac sunt mult mai mari decât posibilele riscuri minime de afectare fetală datorită radiațiilor ionizante. Trebuie avut în vedere dacă procedura de cateterism cardiac este neaparat necesară, momentul efectuării ei și doza anticipată de radiații. Dacă se decide efectuarea cateterismului, se va limita pe cât posibil timpul de expunere și se va direcționa fasciculul de radiații strict pe zona de examinat. Se pot folosi și șorțuri protectoare de plumb atunci când pacienta solicită acest lucru. Dozele de radiații în timpul unei proceduri de cateterism sunt cu mult sub pragul la care sunt posibile eventualele efecte malformative asupra fătului.

4. Când se ia decizia terminării sarcinii după expunerea la radiații?

Întreruperea unei sarcini după expuneri fetale la doze sub 100 mGy nu este justificată. La expuneri între 100 și 500 mGy, decizia trebuie luată în funcție de circumstanțele individuale (evaluare a riscului fetal, considerente etnice sau religioase). La expuneri de peste 500 mGy există risc de leziuni fetale majore.

5. Poate o persoană să rămână sterilă după o investigație cu raze X?

Răspunsul este nu. Gonadele sunt organe radiosensibile, însă pragul de iradiere pentru a produce sterilitate permanentă este de 3500-6000 mGy la bărbați și de 2500-6000 mGy la femei, cu mult peste dozele folosite în examinările radiologice actuale.

6. Care sunt efectele iradierii asupra IQ-ului copilului?

Pentru feții expuși între 8 și 15 săptămâni gestaționale, declinul scorului IQ este de 25-31 puncte pentru fiecare 1000 mGy peste doza prag de 100 mGy (40% risc de retard mental sever). Pentru cei între 16 și 25 săptămâni gestaționale, scăderea IQ este de 13-21 puncte pentru fiecare 1000 mGy peste dozele de 700 mGy. După 26 săptămâni, la doze de peste 1000 mGy apare risc de moarte in utero sau deces neonatal.

7. Care este riscul de cancer asociat expunerii la raze X?

Creșterea absolută a riscului de cancer în primii 15 ani de viață pentru feții care au fost expuși la doze de radiații de peste 10 mGy (1000 mrad) este de 0.006% pentru fiecare 1 mGy. Pentru restul vieții, creșterea riscului este de 0.015%/1 mGy. Așadar, expunerea fătului la doze mari de radiații (100 mGy) este asociată cu un risc mai mic de 1% ca acesta să dezvolte cancer sau leucemie pe durata vieții.

Doze de iradiere fetală în urma procedurilor diagnostice (adaptat după Sharp, Shrimpton, and Buiy, 1998)

Investigație Doză medie (mGy) Doză maximă (mGy)
Radiografie abdomen 1.4 4.2
Radiografie torace <0.01 <0.01
Urografie intravenoasă 1.7 10
Radiografie coloană vertebrală lombară 1.7 10
Radiografie pelvis 1.1 4
Radiografie craniu <0.01 <0.01
Radiografie coloană vertebrală toracică <0.01 <0.01
Tranzit baritat 1.1 5.8
Irigografie 6.8 24
CT abdomen 8.0 49
CT torace 0.06 0.96
CT craniocerebral <0.005 <0.005
CT pelvin 25 79
CT coloană lombară 2.4 8.6
Angiografie cerebrală <0.1 <0.1

1 mGy=100 mrad

Concluzii

Femeile care efectuează radiografii dentare, de craniu, extremități sau torace, mamografii, CT cranian sau toracic pot sta liniștite pentru că doza de iradiere nu asociază un risc crescut de pierdere a sarcinii, de oprire în creștere, retard mental sau malformații fetale. În plus, riscul fătului de a dezvolta o afecțiune canceroasă în timpul copilăriei ca urmare a acestei expuneri este sub 1%.

Pacientele care efectuează investigații fluoroscopice, cu izotopi radioactivi sau cărora li se administrează radioterapie trebuie să discute cu medicul radiolog doza de iradiere și riscul la care este expus fătul.

Surse bibliografice:

Comments  

# AnaMaria 2019-05-11 18:44
Buna seara,
Acum cateva zile sotului meu i s-a facut un CT abdominal. Acum dupa acest CT are vreo restrictie privind conceperea unui copil? Daca as ramane insarcinata luna viitoare ar putea afecta intr-un fel sarcina sau mai tarziu copilul?
Reply | Reply with quote | Quote
# Teodora ramona marda 2018-01-22 23:53
Pe 17 noiembrie 2017 a fost prima zi a ultimei menstruatii...p e 7 decembrie am facut o radiografie dentara retroalveolara. Ce riscuri ar fi ca fatul sa fie afevctat?
Reply | Reply with quote | Quote
# Andreea0606 2017-12-05 02:13
Buna seara,
Lucrez intr-un salon ca tehnician epilare definitiva cu laserul dioda 808nm. Ieri am facut un test de sarcina care a iesit pozitiv. Imi poate afecta sarcina? Mai pot profesa in domeniu?
Reply | Reply with quote | Quote
# Lilly 2017-09-01 20:58
Buna ziua, sunt insarcinata si am insotit o prietena care a facut o radiografie. Eu am asteptat-o in vestiar, vestiarul fiind lipit de marea unde prietena mea a facut radiografia. Razele X pot trecfe prin pereti pana in vestiar sau peretii sunt din plumb si tin razele doar in interiorul cabinetului cat sa nu iasa din acea suprafata?
Inca o intrebare, tot insarcinata fiind am fost de multe ori la dentist. NU am facut nicio radiografie dar medicul stomatolog are aparatele de radiografie dentara in cabinet. Atata timp cat Nu le-a folosit si nu erau in functiune, presupun ca Nu emit raze X. Este corect?
Multumesc frumos.
Reply | Reply with quote | Quote
# sarcina 2017-08-30 16:36
buna ziua ,am facut o radiografie toracica ,dupa care am aflat ca sunt insarcinata,ave am doua saptamani de sarcina cand am facut radiofrafia,i mi puteti va rog frumos ce riscuri pot aparea
Reply | Reply with quote | Quote
# Noname 2017-06-03 10:21
Buna. Am facut un Ct lombar pe data de 23mai, ulterior am aflat ca sunt insarcinata. Data ultimei menstruati a fost pe 30aprilie. Am fost la control ieri, am 4 saptamani.la ecografie nu se vede nimic.. doar sacul care incepe sa se formeze. Care sunt sansele sa fi fost afectat acand in vedere ca nu e format nimic inca? Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Anca10 2015-11-03 20:12
Buna seara, pe 01.11.2015 am fost victima unei agresiuni la urgente mi-au facut radiografi la cap,gat, umar bazin si cred ca la zona lombara apoi am aflat ca sunt insarcinata dupa calculele mele sarcina nu are mai mult de 3 saptamani,sunt foarte panicata ce efecte ar putea avea asupra fatului aceste radiografii, va rog dati-mi un sfat, multumesc anticipat.
Reply | Reply with quote | Quote
# Cornel Tanasa 2018-03-31 18:38
Buna ziua! Care a fost deznodamantul? Trecem prin aceleasi probleme...
Reply | Reply with quote | Quote
# diana 2015-05-06 12:35
B.Z. sint o pacienta de 29 de anim cu 3 ani in urma am fost diagnosticata cu neurofibrom de unghi ponto cerebelos pe dreapta, ma operat, dar doctorul nu mia scos toata tumoarea ca sa numi atinga nervul facial si sa devin strimba, impreuna am hotarit si am facut gamma knife(radiotera pie) sinte deja 2 ani. Rezonanta imiarata rezultate bune si am dori mult un fratior fetitei noastre de 7 ani, dar ne este frica nu se transmite, care ar fi riscurile? Multumesc!!!
Reply | Reply with quote | Quote
# ce se intampla 2015-04-14 08:48
buna ma numesc alina in data de 8 aprilie am facut un test tomograf deoarece am probleme cu coloana si eu treb sa ma imbolnavesc pe data de 10 si nu mam imbolnavit si miam facut un test in data de 13 si am observat k sunt insarcinata,ce riscurii pot avea? as putea pierde sarcina?data trecuta am avut menstruatie de 12 martie.va rog ajutatrima cu unsfat
Reply | Reply with quote | Quote
# kinga 2014-08-11 15:58
efect nociva a radiatiilor asupra femei gravide si a fatului
Reply | Reply with quote | Quote
# Alina Pralia 2014-01-30 18:14
Buna ziua,

In luna ianuarie am facut un CT abdomen si pelvis cu substanta de contrast. Care ar fi perioada minima de asteptare recomandată pentru a putea rămâne însărcinată?
Reply | Reply with quote | Quote
# elena 2013-07-13 05:37
Buna ziua,

pe data de 22.05.2013 am facut o Rx pulmonara, pe 28.05.2013 a fost data ultimei menstruatii iar pe 07.06.2013 data conceptiei. As dori sa stiu daca poate fi afectat fatul deoarece intreband pe cineva de la radiologie mi-a spus ca ar trebui sa astept 2 luni dupa Rx pentru conceptie.

Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# elle 2013-04-29 20:42
Buna ziua,

Lucrez in cadrul unei clinici veterinare si am contact aproape zilnic cu camera unde se efectueaza radiografiile,f ara insa a fi prezenta la efectuarea acestora.Care este perioada de asteptare de la ultima intrare in camera respectiva daca doresc o eventuala sarcina.
Reply | Reply with quote | Quote
# Alexandra 2013-03-26 18:11
Buna ziua, In urma cu 8 zile am facut o radiografie lombara si in aceeasi perioada am urmat, pentru o perioada de 5 zile, un program de fizioterapie ce cuprindea terapie cu unde magnetice si ultrasunete. Imi puteti spune dupa ce perioada pot sa iau in calcul conceperea unui copil? Multumesc anticipat
Reply | Reply with quote | Quote
# nika 2013-03-15 14:37
am aflat pe 14 martie k sunt insarcinata, nu am stiut iar pe iar pe 6 martie am facut radiografie dorso lombara iar doza a fost de 100.1; 50.1 micro Gy x mp. ultima menstruatie a fost pe data de 1 feb . care sunt riscurile, ce probleme poate sa aiba copilul????
Reply | Reply with quote | Quote
# Natalia 2012-12-08 13:39
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 4 saptamani si in urma cu o saptama am facut o radiografie cervicala nestiind ca sunt insarcinata.
Imi puteti spune va rog in ce masura este afectat fatul ?
Va rog un sfat cu privire la continuarea/int reruperea sarcinii.

Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# salmya 2014-05-07 10:11
Buna ziua, nu stiu daca ami sunteti pe forum sau daca verificati. Am aceeasi problema cu a dvstra. cum ati procedat? ati nascut? copilul cum e?
Reply | Reply with quote | Quote
# andrada 2012-07-25 14:46
Buna ziua.Am fost cu fetita mea la o radiografie de mana pentru ca a avut o fractura.Am stat langa ea in timpul radiografiei.Es te posibil sa fiu insarcinata,inc a nu stiu deoarece peste 3 zile trebuie sa imi vina CM.Va rog sa imi spuneti la ce riscuri m-am expus.Va multumusc foarte mult.
Reply | Reply with quote | Quote
# andrada 2012-07-27 07:29
Multumesc foarte mult.
Reply | Reply with quote | Quote
# anamaria 2014-01-23 19:56
Andrada poti sa-mi spui te rog ce ai facut cu sarcina? au fost probleme? ai facut teste speciale? multumesc anticipat pt raspuns
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-07-26 15:01
Chiar daca ati fi insarcinata, in primele 2 saptamani dupa fecundatie (pana la data estimata a urmatoarei menstre) embrionul este relativ rezistent la eventualele efecte nocive ale radiatiilor. Riscul la care v-ati expus este neglijabil. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Neli 2012-06-12 07:09
Buna ziua

sunt insarcinata in 21 de saptamani si am insotit pe cineva sa faca o radiografie, intr-o clinica specializata in imagistica - CT, RMN, radiografii etc.

Eu personal nu am in sala in care se efectuau radiografile, dar am stat pe hol, in fata usilor unde se efectuau procedurile, cred ca cca 10 min. Iar usile se deschideau din cand in cand.

Va rog frumos sa imi spuneti cat de mare e greseala pe care am facut-o si ce efecte poate avea asupra bebelusului.

multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela 2012-05-14 16:29
Buna ziua,
Trebuia sa efectuez o radiografie abdominala pe gol, dar asistentul de la radiologie mi-a cerut sa mai fac una la cateva minute dupa prima, motivand ca nu se vedea... As vrea sa stiu cat de periculoasa/ e au fost aceste investigatii pentru corpul meu.
Va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Oana 2011-11-28 09:10
Radiografia dentara a fost facut cu sort de protectie plumb de la gat pana la genunchi.
Conteaza?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-11-28 15:52
Da conteaza, acel sort are rol protector prin faptul ca retine razele X.
Reply | Reply with quote | Quote
# oana 2011-11-25 10:39
Am facut o radiografie dentara pe dat de 15 noiemb. 2011. Nu stiam la acel moment ca sunt insarcinata. Am aflat pe 24 noiemb.
Data ultimei mestruatii 20 oct., posibila conceptie 3 noie., deci pe 15 as fi avut 1 sapt. si 5 zile de sarcina.
Exista riscuri pt. fat si de ce natura?
Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-11-25 11:58
In primele 2 saptamani a fost descris efectul "tot sau nimic": embrionul fie supravietuieste , fie moare (dar asta numai la doze mari de radiatii). Mai periculos ar fi fost daca produsul de conceptie era mai mare de 2 saptamani si ar fi inceput formarea organelor. Discutati cu medicul dvs ginecolog aceasta problema la urmatorul consult prenatal!
Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# ADRY 2011-11-19 19:59
Am facut un CT la cap si eram insarcinata in 3 saptamani. Poate acest lucru sa imi afecteze fatul? Cat de mult? Riscurile sunt enorme? Medicul meu ginecolog cand a auzit ca am facut CT mi-a recomandat sa intrerup sarcina. Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-11-20 18:43
Potrivit ghidurilor americane, doza de iradiere la o singura investigatie radiologica este putin probabil sa afecteze negativ fatul. In general exista o tendinta de a exagera riscurile fetale asociate investigatilor imagistice, care conduce adesea la decizia de intrerupere a sarcinii. Pe net veti gasi numeroase cazuri in care femei care au suferit o investigatie radiologica in sarcina au nascut copii perfect sanatosi, precum si cazuri in care femei aflate in aceeasi situatie au ales avortul.
Decizia intreruperii sau continuarii sarcinii va apartine si va recomand sa va sfatuiti cu medicul ginecolog si radiolog.
Reply | Reply with quote | Quote
# Ali 2011-09-13 06:03
Buna ziua! Am primit radioterapie cu jumatate de an in urma la tratarea unui hemangiom al corpului vertebral 8 toracal. Imi doresc nespus un bebelus. peste cit timp dupa proceduri pot concepe un copilas? Am 31 ani. Mersi anticipat.
Reply | Reply with quote | Quote
# myMED.ro 2011-09-13 07:46
Buna ziua,
Pentru afectiunile canceroase se recomanda evitarea sarcinii pe o perioada de 1-2 ani dupa radioterapie, nu neaparat din cauza potentialelor efecte nocive ale iradierii, ci mai degraba din cauza riscului de recurenta a cancerului, care ar putea necesita din nou radioterapie/chimioterapie.
Pentru hemangiom (care este o tumora benigna) nu stiu cat este perioada recomandata de asteptare pana la conceptie, cel mai bine intrebati medicul radioterapeut.
Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# eliza 2011-02-02 17:43
lucrez intr-un cabinet stomatologic in care avem si radiografiere dentara sunt insarcinata in 1 luna
prezinta vreun pericol aceasta radiografie(nu execut eu radiografiile :cry::
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh