În ce moment al zilei trebuie luate medicamentele?

În func?ie de mecanismul ?i durata de ac?iune, no rx mind medicamentele trebuie luate în anumite momente ale zilei.

Prima regulă a administrării medicamentelor este divizarea dozei în mai multe prize zilnice în vederea obținerii unui efect terapeutic care să acopere 24 ore. Spre exemplu cele mai multe antihipertensive trebuie luate în 2 prize zilnice, dimineața și seara, pentru a obține un control al tensiunii arteriale atât pe durata zilei cât și pe durata nopții. La antibiotice, dozele și intervalul de administrare recomandate trebuie respectate întocmai pentru obținerea unei concentrații antimicrobiene eficiente.

Statinele (rosuvastatină, pravastatină, atorvastatină), medicamente recomandate pentru scăderea colesterolului și a riscului cardiovascular, se recomandă a fi administrate seara. Levotiroxina (Eutyrox), folosită pentru tratamentul de susbtituție tiroidiană, se ia tot seara.

Antisecretoriile gastrice de tipul inhibitorilor de pompă protonică (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol) trebuie luate dimineața, cu 30 minute înainte de prima masă a zilei. Studii recente au arătat că antisecretoriile gastrice sunt eficiente și dacă sunt administrate seara, mai ales la pacienții la care simptomatogia de reflux sau ulceroasă se agravează nocturn (în poziția culcat). Bifosfonații, indicați în tratamentul osteoporozei, se recomandă să fie admnistrați tot dimineața pe stomacul gol.

Pentru contraceptivele orale este important ca femeia să le ia în același moment al zilei. Antiinflamatoarele se recomandă să fie administrate după mese. Privitor la diuretice este bine de evitat a se lua seara, pentru că pot întrerupe somnul pentru necesitatea de a micționa.

Cel mai util sfat privind administrarea medicamentelor este să solicitați medicului o schemă de administrare a tratamentului de tip dimineață-prânz-seara.

Add comment


Security code
Refresh