Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este o manevra de salvare de la sufocare care trebuie aplicata în situatiile de urgenta, în cazul obstructiei cailor aeriene superioare prin corpi straini.

Ea a fost descrisă pentru prima oară de medicul american Henry Jay Heimlich în 1974.

Manevra Heimlich constă în efectuarea de compresiuni abdominale care cresc presiunea în abdomen și torace, favorizând eliminarea corpului străin care obstruează căile aeriene.

  1. Primul pas este identificarea corectă a persoanelor care se sufocă – acestea sunt intens dispneice, duc mâinile la gât, nu pot vorbi, tuși sau respira eficient și exprimă o anxietate marcată. Dacă nu se intervine prompt, aceste persoane pot deveni cianotice și își pot pierde cunoștința.
  2. Victima trebuie ridicată în picioare și întâi se aplică câteva lovituri cu podul palmei pe spate, între omoplați. Dacă respirația nu se ameliorează, se trece la manevra Heimlich.
  3. Salvatorul se așează în spatele victimei, îi depărtează ușor picioarele și ține un picior între picioarele ei (pentru a susține victima în caz de pierdere a conștienței) și înconjoară cu mâinile abdomenul celui care se sufocă. Aplică un pumn la nivelul abdomenului anterior între ombilic și apendicele xifoid (capătul sternului) și acoperă pumnul cu cealaltă mână, astfel încât să formeze un cerc în jurul abdomenului victimei.
  4. Salvatorul efectuează manevra Heimlich prin compresiuni abdominale spre interior și superior (ca și cum ar încerca să ridice victima). Se fac 5 compresiuni succesive, rapide și cu forță.
  5. Succesul manevrei este dat de eliminarea corpului străin prin tuse și reluarea respirației. Dacă victima devine inconștientă, nu s-a reușit dezobstrucția căilor aeriene și trebuie apelat serviciul de urgență.

La persoanele obeze sau gravide pumnul se aplică mai sus, la nivelul porțiunii inferioare a sternului.

La copii peste 1 an, manevra Heimlich se face în același mod, dar cu forță mai mică. La sugari este de obicei suficientă aplicarea a 5 lovituri ușoare cu palma pe spate, susținând copilul pe antebraț, cu fața în jos.

Add comment


Security code
Refresh