Cancer hepatic constatat la pacientii cu virus C tratati cu noile antivirale directe

Un numar important de cancere hepatice a fost constatat la pacientii cirotici cu infectie cu virus hepatitic C (VHC) tratati cu interferon-free, potrivit unor cercetari recente.

Datele provin din două studii europene, unul italian condus de Stefano Brillanti (University of Bologna) și prezentat la International Liver Congress (Abstract LBP506, Barcelona 2016) și celălalt spaniol, publicat în Journal of Hepatology. Observații similare au fost raportate și la congresul APASL 2016 (Asian Pacific Association for the Study of the Liver) – studiul RESiP evidențiind o rată semnificativă de hepatocarcinoame la pacienții tratați cu antivirale directe (DAA).       

Explicația pentru frecvența crescută a hepatocarcinoamelor la pacienții tratați cu DAA ar putea fi legată de supravegherea imună la acești pacienți, care este redusă rapid în timpul tratamentului; antiviralele directe duc la o scădere rapidă a încărcăturii virale, dar și la atenuarea inflamației – inflamația este un parametru negativ în ceea ce privește progresia injuriei hepatice dar ar putea constitui un factor bun pentru controlul tumoral. Riscul cel mai mare de a dezvolta HCC după terapie cu DAA a fost constatat la pacienții cu antecedente  personale de cancer hepatic.

Studiul italian

Studiul Italian a inclus 344 pacienți cu hepatită cronică/ciroză VHC care au fost urmăriți 24 săptămâni după terapia cu antivirale directe. În această cohortă, 237 pacienți aveau genotip 1, dintre care 191 erau experimentați terapeutic iar 59 aveau istoric de hepatocarcinom tratat. La inițierea terapiei cu antivirale directe toți pacienții au fost examinați cu ecografie cu substanță de contrast și CT/RM pentru excluderea malignității; imagistica a fost repetată la 12 și 24 săptămâni după tratament. În perioada de urmărire, 26 pacienți (7.6%) au fost diagnosticați cu hepatocarcinom – 17 din cei 59 cu antecedente de hepatocarcinom tratat și 9 din cei 185 pacienți (3.2%) fără istoric de hepatocarcinom.        

Studiul spaniol

În studiul spaniol au fost evaluați 58 pacienți cu istoric de hepatocarcinom (cu răspuns complet imagistic). Rata de recurență după o perioadă de urmărire de 5.7 luni a fost de 27.6%, cu o durată medie până la recurență de 3.5 luni. În lotul studiat, rata de răspuns virusologic susținut a fost de 97.5%.   

Rezultatele trebuie interpretate cu prudență, după cum menționează hepatologul Laurent Castera (Hôpital Beaujon, Clichy, France) pentru Medscape, având în vedere că studiile sunt retrospective și fără urmărire pe termen lung.  

Pe de altă parte, depistarea hepatocarcinoamelor la acești pacienți ar putea fi consecința supravegherii mai atente și mai frecvente a lor pe durata și după terapia interferon-free.

Referințe: Liver Cancer Found in Hepatitis C Patients on New Antivirals, Medscape Medical News, Aprilie 2016 

Add comment


Security code
Refresh