10 semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori (3)

Iată alte 10 semne și simptome care nu trebuie neglijate niciodată:

1. Intoleranța la frig

Unor persoane le place răcoarea, altora nu. Intoleranța la frig definește situația în care un individ nu mai suportă un ambient în care se simțea anterior confortabil și poate fi un semn de circulație deficitară (boli cardiovasculare, diabet zaharat), hipotiroidism sau anorexia nervosa.

2. Prurit persistent

Deși este considerat un simptom minor, pruritul poate uneori deveni foarte deranjant și poate fi expresia unor boli grave: afecțiuni hepatice, diabet zaharat, boli hematologice (caracteristic limfom Hodgkin). Suspiciunea unei boli interne trebuie ridicată atunci când pruritul este persistent și apare în absența unor leziuni dermatologice (eritem, erupții cutanate).

3. Rănire ușoară

Apariția inexplicabilă de răni sau zgârieturi poate apărea în cadrul leucemiei, unei tulburări de coagulare a sângelui, unei boli hepatice sau unui hipercorticism (sindrom Cushing).

4. Creșterea volumului urinar

Creșterea volumului urinar pe 24 ore (poliurie) poate fi o consecință a aportului crescut de lichide și a administrării de diuretice, dar poate fi și primul semn al unei afecțiuni renale sau al unui diabet zaharat.

5. Scăderea apetitului pentru viață

Pierderea graduală sau bruscă a interesului pentru viață, însoțită de oboseală, insomnii, stări de anxietate sau tristețe, tulburări comportamentale, idei suicidale, pot fi semne de depresie. Depresia apare ca urmare a tulburării echilibrului unor substanțe din sistemul nervos central și beneficiază de tratament medicamentos și consiliere. Trebuie descurajată ideea că depresia este apanajul persoanelor dezechilibrate psihic.

6. Scăderea în înălțime

Scăderea semnificativă în înălțime la o persoană peste 50 ani poate fi primul semn de osteoporoză. Diminuarea rezistenței osoase din cadrul osteoporozei poate duce la tasări vertebrale, care sunt asimptomatice. Tasările apar mai frecvent pe porțiunea anterioară a corpilor vertebrali, cea posterioară fiind mai rezistentă. Tasările cu scăderea înălțimii corpului vertebral cu mai mult de 20% sau 4 mm sunt denumite fracturi vertebrale.

7. Sângerări gingivale

Sângerările din gingie apărute spontan sau la periajul dentar pot fi semnul unei afecțiuni gingivale, dar pot fi și expresia unei tulburări de coagulare. Apariția unei leziuni sângerânde la nivelul gingiei poate favoriza pătrunderea bacteriilor din cavitatea bucală în torentul circulator, cu apariția septicemiei sau formarea de abcese.

8. Vărsăturile și diareea

Vărsăturile și diareea nu trebuie ignorate atunci când sunt persistente deoarece pot antrena pierderi lichidiene importante. Semnele de dehidratare sunt: uscăciunea pielii și mucoaselor, absența sudorației, persistența pliului cutanat, turgor scăzut, limbă uscată (prăjită), ochi înfundați în orbite, letargie, senzație de sete, cefalee, oligo-anurie, deprimarea fontanelei (la sugari). Dacă persistă pentru mai mult de 24 ore și nu se remit sub medicație (prokinetice, antidiareice, antibiotice), vărsăturile și sindroamele diareice trebuie investigate de către medic.

9. Durerea toracică

Durerea toracică este unul din cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Ea poate fi expresia afectării structurilor intratoracice (cord, plămân, esofag, mediastin) sau peretelui toracic (mușchi, coaste). Cele mai frecvente cauze de durere toracică sunt: pirozis (senzație de arsură retrosternală apărută ca urmare a refluxului gastroesofagian), nevralgia intercostală (durere pe traiectului unui nerv intercostal, adesea asociat cu expunerea la frig sau zona zoster), durerea anginoasă (durere constrictivă retrosternală sau precordială care apare la efort, iradiază în umărul și brațul stâng, cedează la repaus și nitroglicerină sublingual) și durerea pleuritică (junghi toracic submamelonar, în punct fix, accentuat de mișcările respiratorii și tuse). Dacă durerea anginoasă este prelungită, de intensitate mare și însoțită de fenomene vegetative (amețeală, greață, vărsături, paloare, senzație de moarte iminentă) este posibil să fie cauzată de un infarct miocardic, caz în care este recomandat să luați o aspirină (dacă nu există contraindicații, intoleranță sau istoric de alergie) și să apelați serviciile de urgență (112).  Mai rar, durerea toracică poate fi cauzată de un anevrism de aortă, o tumoră mediastinală, o miozită sau o inflamație a cartilajelor condrocostale.

10. Tusea cu sânge

Tusea cu sânge (hemoptizia) poate indica o simplă bronșită sau traheită, dar poate apărea și în afecțiuni mai severe precum pneumonie, tuberculoză pulmonară, tromboembolism pulmonar sau cancer bronhopulmonar. Hemoptizia poate apărea și în afecțiuni extrapulmonare – cardiovasculare (valvulopatii, anevrism de aortă, hipertensiune pulmonară), autoimune (granulomatoza Wegener, sindrom GoodPasture) sau hematologice (coagulopatii).

Add comment


Security code
Refresh