Hirsutismul

Hirsutismul reprezint? dezvoltarea pilozit??ii la femei în zone ale corpului caracteristice sexului masculin – fa??, sovaldi mind piept, spate, fese, zona sacrat?, linia xifo-pubian?.

Hirsutismul trebuie diferențiat de hipertricoză, care constă în creșterea excesivă a pilozității prezente în mod normal (androgen-independente) – axilă, inghinal, picioare, brațe.

Hirsutismul apare datorită unei concentrații crescute a androgenilor sau datorită unei sensibilități crescute a foliculului pilo-sebaceu la concentrații normale de androgeni. Mecanismele hiperandrogenismului sunt reprezentate de producția crescută de androgeni, conversia periferică scăzută (aromataza catalizează transformarea androgenilor în estrogeni), scăderea metabolizării sau creșterea sensibilității și numărului receptorilor (up-regulation) pentru androgeni.

Cauze

  • tulburări hormonale cu hiperandrogenism – sindromul ovarelor polichistice, tumori ovariene producătoare de androgeni, hiperplazie adrenală congenitală, tumori suprarenaliene, sindrom Cushing
  • medicamente – corticosteroizi, steroizi anabolizanți, testosteron, danazol; alte medicamente precum fenitoină, minoxidil, diazoxid, ciclosporină, psoraleni, streptomicină, penicilamină, neuroleptice fenotiazinice, acetazolamida pot produce hipertricoză/hirsutism prin mecanisme androgen-independente
  • idiopatic

Manifestări clinice

Hirsutismul se manifestă prin apariția de fire de păr terminal (des, lung și pigmentat –închis la culoare) în areale caracteristice sexului masculin (androgen-dependente): mustață, barbă, perciuni, piept, spate, linia mediană abdominală, partea superioară a coapselor, fese (în mod normal, aceste zone sunt lipsite de păr sau eventual acoperite cu puf la femei).

Femeile cu hirsutism pot prezenta și alte semne de virilizare, ca marker al excesului de androgeni: acnee, îngroșarea vocii, alopecie, redistribuția țesutului adipos, creșterea masei musculare, hipertrofia clitorisului, involuția sânilor, tulburări ale ciclului menstrual.

Deși prezentarea la medic este generată de considerente estetice, hirsutismul poate fi prima manifestare a unor boli mai grave ale glandelor suprarenale sau ovarelor, care evoluează cu sinteză crescută de hormoni androgeni.

Pentru evaluarea femeii cu hirsutirm se vor efectua analize de sânge și de urină, ecografie și eventual CT/IRM abdominal.

Tratament

Tratamentul hirsutismului constă în rezolvarea bolii de bază; dacă acest lucru nu este posibil sau nu poate fi identificată cauza, se administrează antiandrogeni (ciproteron acetat), contraceptive orale (estrogenii încetinesc creșterea firelor de păr și refac regularitatea ciclului menstrual) sau se efectuează epilare definitivă prin electroliză sau laser (nu se recomandă epilarea temporară cu ceară deoarece duce la întărirea firului de păr și la accentuarea aspectului inestetic al pilozității). Deoarece creșterea firului de păr se face sub acțiunea dihidrotestosteronului (care este sintetizat din testosteron sub acțiunea enzimei 5α-reductază), se pot administra și inhibitori de 5α-reductază.

Add comment


Security code
Refresh