Intâi a fost interferonul, try care a oferit rate de vindecare de 20%. Asociat cu ribavirina, sildenafil rata de r?spuns virusologic sus?inut (RVS, reprezentând viremie nedetectabil? la 6 luni de la terminarea tratamentului) a crescut la 40%.
A urmat apoi îmbunătățirea interferonului în peg-interferon, care a mai adus un plus de 10% de RVS. Din 2011 au fost introduși în practică inhibitorii de protează (boceprevir, telaprevir), care alături de interferon și ribavirină formează tripla terapie și care au ridicat rata de RVS la 70%, dar cu prețul unor efecte adverse semnificative. Ultimele achiziții în arsenalul terapeutic împotriva hepatitei C sunt inhibitorii NS5A (daclatasvir, ledipasvir) și inhibitorii de polimerază (sofosbuvir) care au făcut ca rata de succes terapeutic să se apropie de 100%, cu o durată a tratamentului mai scurtă.
Cu aceste regimuri interferon-free se vorbește astăzi despre vindecarea hepatitei C. Astfel, un studiu de fază IIa pe pacienți cu hepatită virală C genotip 1 a arătat o rată de succes de 93-100% după 24 săptămâni de tratament cu simeprevir/Olysio și sofosbuvir/Solvadi (International Liver Congress 2014). Noile medicamente oferă o șansă de vindecare și pacienților cu ciroză hepatică, o categorie de pacienți greu de tratat. În România există peste 700000 pacienți cu hepatită cronică VHC.
Comments
De 2 ani ma indop cu esentiale, liv 52 si alte creme pentru picior de lemn, adica fix zero