Hematomul epidural reprezint? o colec?ie sangvinolent? situat? între dura mater si calota cranian?, here ap?rut? cel mai frecvent post-traumatic, prin fracturarea osului temporal ?i lacer?rii arterei meningee medii. Poate apărea şi prin fracturarea altor oase craniene (frontal, occipital) cu ruptura arterelor aferente.
Hematomul epidural este cunoscut ca „talk and die syndrome”, denumire care vrea să sublinieze evoluţia rapidă şi fatalitatea acestuia. Imediat după traumatism pacientul vorbeşte şi nu prezintă niciun simptom (interval de luciditate), dar în decurs de 24 de ore el poate deceda în lipsa unui tratament corespunzător. Prin acumularea de sânge înr-o cavitatea inextensibilă, cum este cutia craniană, se produce compresia ţesutului nervos şi chiar hernierea acestuia.
Diagnosticul hematomului epidural se stabileşte de cele mai multe ori prin tehnici imagistice (CT cel mai frecvent dar şi IRM), care evidenţiază o colecţie biconvexă ce nu depăşeşte liniile de sutură.
În cazul hematoamelor de mici dimensiuni, care nu evoluează cu creşterea presiunii intracraniene, intervenţia chirurgicală poate să nu fie necesară. În cazul apariţiei cefaleei şi deteriorării funcţiilor cognitive, dar şi în cazul hematoamelor cu diametru mai mare de 1 cm, se va impune tratament prin drenaj chirurgical al colecţiei.