De ce trebuie gravidele să doarmă pe stânga?

Marirea abdomenului, durerea de spate, pirozisul (arsurile) si dificultatea la respiratie pot afecta somnul gravidei în pozitiile obisnuite. Cele mai bune si confortabile pozitii de dormit la femeia însarcinata sunt pe o parte, preferabil pe cea stânga.

Prin deplasarea uterului către dreapta, dormitul pe partea stângă înlătură obstrucția drenajului venos prin vena cavă inferioară, asigură un flux sangvin optim către făt și o bună funcționare a rinichilor.

Începând cu săptămâna a 12-a, când uterul gravid depășește regiunea pelvină și devine organ abdominal, el comprimă intestinele lateral și superior. Odată cu progresia sarcinii, uterul continuă să se dezvolte în sus și spre dreapta (dextrorotație), datorită prezenței rectosigmoidului în fosa iliacă stângă. Poziționarea uterului globulos pe dreapta comprimă vena cavă inferioară și jenează astfel circulația de întoarcere venoasă, cu favorizarea apariției hemoroizolor, a varicelor și a edemelor membrelor inferioare.

Dormitul pe partea stângă înlătură compresia uterului asupra venei cave inferioare și ficatului, îmbunătățește fluxul de sânge (cu oxigen și nutrienți) către placentă, uter și rinichi. Treptat pe parcursul evoluției sarcinii, femeia trebuie să se obișnuiască să doarmă pe stânga cu genunchii îndoiți, eventual cu o pernă poziționată sub burtă (pentru a atenua loviturile fătului). Gravida nu trebuie să se îngrijoreze că în timpul somnului se va roti și în alte poziții mai puțin favorabile deoarece organismul va reveni la poziția cea mai confortabilă atât pentru ea cât și pentru făt (spre exemplu, dacă în ultimul trimestru de sarcină femeia se întoarce pe spate în timpul somnului, disconfortul creat de compresia venei cave o va trezi, ca un mecanism de protecție). La unele gravide, dormitul pe o parte poate fi defavorabil pentru făt , ca urmare a unor anomalii de poziționare a cordonului ombilical; acestea trebuie să urmărite de medic pentru a vedea în ce poziție bătăile cordului fetal și fluxul sangvin placentar sunt optime.

Gravida trebuie să evite dormitul pe spate deoarece această poziție accentuează durerile de spate, problemele de respirație, hipotensiunea arterială și hemoroizii, îngreunează tranzitul intestinal, cauzează sforăit și apnee în somn și scade volumul de sânge care ajunge la făt prin circulația placentară (ca urmare a compresiei uterului gravid asupra intestinelor și trunchiurilor vasculare mari – aorta și vena cavă). Dormitul pe burtă este și el nerecomandat deoarece poate jena uterul gravid și cauza presiune pe făt.

Pentru îmbunătățirea somnului se recomandă femeilor însărcinate să folosească o pernă de dormit pentru gravide.

Add comment


Security code
Refresh