Desi milioane de persoane iau suplimente cu glucozamina si condroitina pentru ameliorarea osteoartritei (artrozei), nu exista nicio dovada ca acestea ar avea vreun efect benefic, conform unei metaanalize aparute în editia online a BMJ.
Analizând rezultatele a 10 studii clinice randomizate cu peste 3800 pacienți, cercetătorii au constatat că nu a existat nicio diferență în ameliorarea durerii sau a îngustării spațiului articular la pacienții cu artrită de șold/genunchi tratați cu glucozamină sau condroitină, comparativ cu placebo. Rezultatele acestei metaanalize se adaugă datelor deja existente în literatură privind lipsa de beneficii ale acestor suplimente pentru renegerarea cartilajului articular și tratamentul osteoartritei. Întrucât nu există însă nici dovezi privind potențialul nociv al glucozaminei sau condroitinei, specialiștii consideră că nu există motive pentru întreruperea administrării acestor medicamente, dacă pacienții consideră că le fac bine și își permit costurile. Specialiștii consideră că în cazul pacienților care raportează o ameliorare a bolii artrozice după glucozamină sau condroitină ar putea fi vorba despre efect placebo.
În 2008, vânzările de glucozamină la nivel mondial au atins cifra de 2 miliarde de dolari, în creștere cu 60% față de 2003.
Despre glucozamină și condroitină
Glucozamina și condroitina sunt componente ale cartilajului articular normal, care acționează ca un tampon ce absoarbe presiunea într-o articulație. În tratamentul artrozei se folosesc sulfatul de glucozamină și condroitin-sulfat; condroitina se găsește și în cartilajul de rechin și este studiată și pentru acțiunea sa anticoagulantă. Până în prezent nu există nicio dovadă privind beneficiile acestor suplimente în diminuarea durerii și îmbunătățirea performanțelor articulațiilor afectate de artroză. Deși este disponibilă fără prescripție medicală, glucozamina trebuie administrată doar cu acordul medicului la pacienții diabetici, deoarece interferă cu metabolismul glucozei; medicamentul este contraindicat la cei cu alergie la scoici, deoarece este obținut din cochilia scoicilor.
Update
Ultimul ghid al American College of Rheumatology recomandă să nu se folosească condroitin sulfat și glucozamină în artroza de genunchi sau șold.
Comments
am lasat-o pe mama mea sa isi ia in continuare medicamentul, desi dupa administrarea de glucozamina timp de aproape doi ani nu s-a simtit nicio ameliorare.
tot pe motiv de placebo am zis ca e bine sa-l ia, macar va trai cu sentimentul ca nu ignora problema.
pretentia ca medicamentele naturale sunt mai puternice/ eficiente decat cele de sinteza e comica. dar daca face bine... ;)
atat spun: cand organismul nu e in stare sa-si sintetizeze singur, din alimentatie, substantele de care are nevoie, cu atat mai putin o va face dintr-o pulbere de frunze uscate bagate intr-o capsula.
Am dor gleznele si genunchii, abia pot sa idea la plimbari, la jogging pot doar sa visez. Am aflat ca am osteoporoza si o mare lipsa de collagen. Deocamdata iau doar pastile cu ulei de canepa, si prefer sa folosesc doar lucruri naturale.
Am 24 de ani si imi doresc foarte mult sa pot face sport din nou si sa ma insanatosesc cu adevarat.
Imi puteti recomanda ceva natural si fara efecte adverse? Multumesc!
Eu (47 ani) si mama mea (70 de ani) le-am testat in ambele variante si rezultatele celor naturale sunt foarte bune.
Studiati prospectele si incercati.
Multa sanatate!
Ma intereseaza pentru tatal meu care merge destul de greu si as vrea din tot sufletul sa-l ajut
Multuimesc pentru raspuns si o zi placuta sa aveti!
Este adevarat insa ca, dupa trei saptamani de pauza a inceput din nou sa ma doara,dar, nu la fel de tare!
Cu toate acestea, glucozamina si condroitina se afla printre recomandarile ghidurilor europene si internationale (OARSI) pentru ameliorarea durerii in osteoartrita.
produsului.