Ginecomastie vs. Lipomastie

Dezoltarea sânilor la barbati poate reprezenta o problema estetica destul de deranjanta si uneori poate fi primul semn al unei boli.

Ginecomastia reprezintă dezvoltarea anormală a glandei mamare la bărbat, exprimată prin creșterea sânilor. Este frecvent întâlnită la nou-născut (datorită hormonilor feminini proveniți de la mamă) și în adolescență (ca urmare a fluctuațiilor hormonale caracteristice acestei vârste). Pe lângă aceste situații fiziologice, ginecomastia apare de obicei în situații de exces estrogenic, sensibilitate crescută a țesutului mamar la estrogeni sau în lipsa contrabalansării efectului estrogenilor asupra țesutului glandular (raport scăzut androgeni/estrogeni) – ciroză hepatică (prin scăderea metabolizării estrogenilor), nivel crescut de SHBG (sex hormone-binding globulin, ducând la scăderea testosteronului liber și deci a efectului androgenic asupra glandei mamare), medicamente (spironolactonă, digoxin, furosemid), hipogonadism (sindrom Klinefelter, insuficiență hipofizară), tumori (testiculare, adrenale, pituitare – alterează echilibrul hormonal), insuficiență renală, hipertiroidism. În mod normal, raportul între sinteza de testosteron și estrogen la bărbat este de 100:1, hormonii feminini fiind produși în mare parte prin conversia periferică a androgenilor (testosteron, androstendion) sub acțiunea aromatazei din mușchi, piele și țesut adipos. Raportul final între testosteron și estrogen în sânge este de 300:1. Creșterea conversiei androgenilor la estrogeni este un mecanism important în apariția ginecomastiei. Ginecomastia trebuie diferențiată de hipertrofia mușchilor pectorali care apare la persoanele care fac exerciții de forță la sală – o capcană diagnostică o reprezintă faptul că aceste persoane sunt și consumatori de steroizi anabolizanți, ceea ce poate duce la ginecomastie. Tratamentul constă în modulatori selectivi de receptori estrogenici (tamoxifen, clomifen), androgeni (testosteron) sau inhibitori de aromatază (anastrozole); aceste medicamente se administrează numai la recomandarea endocrinologului. De cele mai multe ori indicația este de tratament chirurgical.

Lipomastia, adiopomastia sau pseudoginecomastia reprezintă încărcarea grasă a regiunii mamare, expresia clinică fiind tot de mărire a sânilor. Cel mai frecvent se manifestă sub formă de “sfârcuri pufoase”, caz în care grăsimea face ca areola să bombeze din relieful plat al pieptului. Diferența între lipomastie și ginecomastie se face clinic și ecografic. Tratamentul este diferit, lipomastia putând dispare prin exercițiu fizic și dietă. Dacă acestea nu sunt eficiente, poate fi luată în considerare liposucția sau excizia.         

Add comment


Security code
Refresh