Gilenya (fingolimod) a fost aprobat de FDA pentru reducerea exacerb?rilor ?i întârzierea progresiei dizabilit??ilor la pacien?ii cu scleroz? multipl? recidivant?.
Eficiența fingolimod a fost dovedită în 2 studii de faza a 3-a apărute în februarie 2010 în NEJM: unul controlat placebo și unul controlat cu interferon beta-1a. Fingolimod este un modulator de receptor sfingozin-1-fosfat care blochează ieșirea limfocitelor din ganglionii limfatici către sistemul nervos central. Medicamentul poate da reacții adverse severe între care bradicardie, creșterea riscului de infecție, edem macular. Alte efecte adverse frecvent raportate sunt cefalee, diaree, durere de spate, tuse, creșterea transaminazelor, simptome pseudogripale. Gilenya, produs de compania elvețiană Novartis, este primul medicament cu administrare orală aprobat pentru tratamentul sclerozei multiple, care până acum beneficia doar de terapie injectabilă. Doza recomandată este de 0.5 mg/zi. sursa
Update
Tot în 2010 au fost aprobate alte 2 medicamente orale pentru scleroza multiplă: Ampyra (dalfampridine), primul medicament destinat ameliorării mersului la pacienții cu SM, și Nuedexta (dextrometorfan+chinidină), indicat pacienților cu afect pseudobulbar (complicație a sclerozei multiple care constă în pierderea controlului emoțional cu râs/plâns necontrolabil).
Ianuarie 2012: EMA investighează posibilele probleme cardiovasculare asociate fingolimod.
Despre scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o afecțiune cronică demielinizantă care produce progresiv o invalidare severă. Boala prezintă o mediație autoimună în care există anticorpi îndreptaţi împotriva tecii de mielină a fibrelor nervoase, interferând astfel cu procesul normal de transmitere a impulsurilor electrice. Simptomatologia include disfuncții motorii (până la paralizii), tulburări de vedere, de echilibru sau de sensibilitate şi ale performanţei intelectuale. În patogenia acestei afecțiuni neurologice invalidante sunt incriminați atât factori genetici, cât și factori de mediu. Factorii de mediu dovediți a fi implicați în apariția bolii sunt latitudinea și vitamina D (boala este mult mai frecventă la nordici decât la persoanele care locuiesc la ecuator). La nivel mondial, circa 2.1 milioane de persoane suferă de scleroză multiplă.
Comments
Aveti cumva si informatii cu privire la disponibilitate a acestui medicament la noi in tara? Mai precis, daca si cand se va decide inlocuirea tratamentului injectabil (exemplu: Avonex) cu acest tratament pe cale orala?
Multumesc