Fosfataza acidă prostatică

for sale "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">Fosfataza acida este o enzima nefunctionala, buy a secretiei exocrine, cu rol în scindarea gruparii fosfat terminale a esterilor organici la pH 5. Enzima se gaseste în prostata (sub forma izoenzimei prostatice, PAP), ser, eritrocite, leucocite, trombocite, ficat, splina, rinichi, os, glande endocrine.

Fosfataza acida, datorita concentratiei crescute în prostata, are importanta în diagnosticul si stadializarea carcinomului de prostata, dar si în monitorizarea eficacitatii terapeutice.

Izoenzima prostatica este mai sensibila decât fosfataza acida totala si poate fi detectata în laborator pe baza proprietatii ei de a fi rapid inhibata de tartrat, si nu de formaldehida. Izoenzima si-a pierdut din valoarea diagnostica deoarece nivelul acesteia creste tardiv, când tumora a invadat deja tesuturile periprostatice si exista metastaze, iar în carcinomul prostatic cu celule nediferentiate, fosfataza acida are valori normale. Mai sensibila în diagnosticul cancerului de prostata este dozarea PSA (Antigenul Specific Prostatic), o proteaza din lichidul seminal al carei nivel creste mai precoce decât cel al fosfatazei acide.

Identificarea fosfatazei acide tartrat rezistente este utila în diagnosticul leucemiei cu celule paroase.

TIPUL TESTULUI:

Sangvin.

VALORI NORMALE

Nou-nascuti: 10.4-16.4 U/ml (30º)

Copii: 8.6-12.6 U/ml (30º)

Adulti/vârstnici: 2.2-10.5 U/l (SI)

INTERACTIUNI

Pot scadea nivelele fosfatazei acide alcoolul, fluorurile si fosfatii.

Nivelele fosfatazei acide pot creste dupa manevre de examinare a prostatei si dupa tuseu rectal, sau dupa administrarea unor medicamente: androgeni (la femei), clofibrat.

VARIATII PATOLOGICE

> Valori crescute: prostatita, hipertrofie benigna de prostata, carcinom prostatic, mielom multiplu, boala Paget, cancer mamar, cancere sau metastaze osoase, boala Gaucher, hiperparatiroidism, insuficienta renala, ciroza, trombocitoza.

Add comment


Security code
Refresh