Fosavance - o abordare completã pentru osteoporozã

Osteoporoza este o boala destul de frecventa în populatia feminina post-menopauza, treat health prevalenta ei în România la aceasta categorie fiind de 18, advice 4%. Dintre acestea, ambulance 75% ramân nediagnosticate printr-o metoda DEXA si doar 12,4% primesc tratament. La nivel mondial, 200 milioane de femei sufera de osteoporoza, dar boala afecteaza si un numar semnificativ de barbati.

Ca si hipertensiunea, diabetul, sindromul de apnee în somn, hipercolesterolemia, sau consumul cronic de aspartam, osteoporoza este considerata o boala "silent killer". O treime dintre femeile peste 60 ani si doua treimi dintre cele peste 80 fac osteoporoza. Procesul de degradare osoasa se desfasoara în tacere si prima manifestare clinica a osteoporozei este frecvent o fractura. Fracturile osteoporotice pot provoca deformari (ale coloanei vertebrale), invaliditate si au o rata de mortalitate mare (pentru fractura de sold, rata deceselor este de 20% la 1 an). Scaderea densitatii osoase apare pe fondul unui dezechilibru între remaniere si sinteza de tesut osos. Echilibrul fosfo-calcic este important pentru mentinerea sanatatii osului. Astfel, aportul adecvat de calciu este important în special în prima parte a vietii; doza zilnica recomandata de Ca este de 800 mg zi, si de 1500 mg pentru femeile în postmenopauza. Un element important în procesul de mineralizare osoasa este vitamina D, a carei sinteza este dependenta de expunerea la soare: la nivelul pielii, un precursor este convertit în vitamina D3, care ulterior sufera 2 hidroxilari la nivelul ficatului si rinichiului si da nastere formei active a vitaminei, 1,25-dihidroxi-D3 (calcitriol). Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului la nivel intestinal.

În ultimele decenii, interesul lumii medicale pentru terapia osteoporozei a fost din ce în ce mai mare. Suplimentele pe baza de calciu si alfa-D3 au fost primele optiuni terapeutice pentru pacientele cu osteoporoza. Ulterior, cercetatorii au corelat aparitia bolii cu statusul post-menopauza si au studiat eficacitatea terapiei de substitutie cu estrogeni: într-adevar estrogenii scad cu jumatate riscul de fracturi osteoporotice, dar au si efecte adverse majore atunci când se administreaza pe termen lung. Calcitonina, un alt hormon reglator al echilibrului fosfo-calcic, poate încetini sau chiar stopa pierderea de os, însa tratamentul este foarte scump si disponibil doar în forma injectabila. Bifosfonatii, aparuti în anii 90, sunt actualmente de electie în tratamentul osteoporozei, datorita eficientei foarte ridicate. Exista 3 generatii de bifosfonati: I - etidronat (Didronel), II - pamidronat (Aredia), clodronat (Bonefos), III - alendronat (Fosamax), risedronat (Actonel), ibandronat, zoledronat, neridronat. La sfârsitul anilor 90, FDA a aprobat si raloxifenul, un modulator selectiv de receptori estrogenici (SERMS), pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei; fata de terapia substitutiva estrogenica, raloxifen nu creste riscul de cancer.

Având în vedere categoria populationala (pensionari) afectata de aceasta boala "muta", tratamentul ei este adesea destul de costisitor si pacientii apeleaza la solutii de compromis (doar suplimente de Ca si vitamina D).

Cercetarile epidemiologice recente au aratat ca peste 60% dintre femei nu au un nivel corespunzator de vitamina D. De aceea, producatorii farmaceutici s-au gândit sa combine într-un singur preparat atât doza activa de bifosfonat (alendronat 70 mg), cât si necesarul zilnic de vitamina D (2800 UI pentru persoanele peste 65 ani, conform recomandarilor UE).

Ideea combinatiei bifosfonat + vitamina D a pornit de la urmatoarele premise:

> complianta pacientului la administrarea mai multor pastile este mica

> dieta si expunerea la soare sunt deficitare la vârstnici, implicit aportul de vitamina D este inadecvat

> odata cu înaintarea în vârsta, scade si capacitatea pielii de a mai sintetiza vitamina D3

Fosavance este recomandat pentru tratamentul osteoporozei în post-menopauza la pacientele cu risc de insuficienta a vitaminei D, pentru scaderea riscului de fracturi vertebrale sau de sold. Fosavance este disponibil sub forma de comprimate cu administrare saptamânala care contin 70 mg alendronat sodic trihidrat si 2800/5600 UI colecalciferol. Mecanismul de actiune al produsul este dublu: alendronatul inhiba actiunea osteoclastelor iar vitamina D3 creste absorbtia calciului si contribuie la mentinerea sanatatii osoase. Efectele adverse raportate constau în cefalee, dureri musculo-scheletale si tulburari gastrointestinale (dispepsie, tulburari de tranzit, pirozis, dureri abdominale).

Raportul european public de evaluare este disponibil aici.

STUDII CLINICE PENTRU FOSAVANCE

1. Biodisponibilitatea substantelor active din Fosavance

Biodisponibilitatea Fosavance a fost testata printr-un studiu clinic randomizat, care a inclus 244 barbati si femei neînsarcinate cu vârsta cuprinsa între 18 si 65 ani. Studiul a cuprins 2 parti: prima parte a comparat biodisponibilitatea alendronatului din Fosavance cu cea a alendronatului din Fosamax iar cea de-a doua parte a comparat biodisponibilitatea vitaminei D3 din Fosavance cu cea dintr-o tableta uzuala. Fiecare voluntar a participat doar într-una dintre cele 2 parti ale studiului.

Cei 214 participanti înrolati în prima parte a studiului au primit un singur comprimat de Fosavance (70 mg alendronat + 2800 UI vitamina D3) si, la interval de 12 zile, un comprimat de Fosamax (70 mg alendronat, fara vitamina D3). Pentru a masura biodisponibilitatea alendronatului din Fosavance comparativ cu cea din Fosamax, a fost colectata urina din intervalul cu 2 ore înainte si cu 36 ore dupa administrarea medicamentelor, pentru a masura excretia urinara de alendronat.

Cei 30 subiecti înrolati în partea a doua a studiului au primit un singur comprimat de Fosavance (70 mg alendronat + 2800 UI vitamina D3) si, la interval de 12 zile, un comprimat de 2800 UI vitamina D3. Pentru a masura biodisponibilitatea vitaminei D3 din Fosavance comparativ cu cea din comprimatul fara alendronat, au fost recoltate probe de sânge în intervalul cu 24 ore înainte si cu 120 ore dupa administrarea medicamentelor, pentru a masura concentratia serica de 25-hidroxi-D3.

Concluzia a fost ca biodisponibilitatea celor 2 principii active (alendronat si vitamina D3) combinate în Fosavance nu este modificata fata de produsele care contin doar alendronat sau doar vitamina D3.

2. Eficacitatea Fosavance

Eficacitatea Fosavance a fost evaluata printr-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, multicentric, care a durat 15 saptamâni si care a inclus 717 subiecti (barbati si femei în postmenopauza, vârsta medie 67 ani) cu osteoporoza. Pacientii au fost randomizati fie pe Fosavance o data pe saptamâna (n=360), fie pe Fosamax o data pe saptamâna (n=357). Studiul s-a desfasurat iarna, pentru ca expunerea variabila la soare a pacientilor sa nu influenteze statusul vitaminei D în organism. Initial, ambele grupuri aveau nivele scazute de vitamina D: 22,3 ng/ml (55,8 nmoli/l) pentru grupul tratat cu Fosamax si 22,4 ng/ml (56,0 nmoli/l) pentru grupul tratat cu Fosavance.

Rezultatul studiului a fost ca proportia de pacienti cu insuficienta de vitamina D* a fost redusa cu 64% (11% la Fosavance fata de 32% la Fosamax, p<0,001). Fosavance a redus riscul de deficit de vitamina D** cu 91% (1% la Fosavance, fata de 13% la Fosamax, p<0,001) – vezi imaginea 1.

* definita ca o concentratie a 25-HO-D3 sub 15 ng/ml sau 37,5 nmoli/l

** definit ca o concentratie a 25-HO-D3 sub 9 ng/ml sau 22,5 nmoli/l

La 15 saptamâni de tratament, mai multi pacienti din grupul tratat cu Fosavance au avut concentratiile cele mai mari de vitamina D, fata de grupul tratat cu Fosamax. 64% dintre pacientii care au primit Fosavance au avut un nivel seric mediu peste 20 ng/ml de vitamina D, spre deosebire de 37% dintre pacientii tratati cu Fosamax - vezi imaginea 2.

La 15 saptamâni de tratament, mai multi pacienti din grupul tratat cu Fosavance au avut nivele semnificativ mai mari de vitamina D (p<0,001), fata de grupul tratat cu Fosamax. Modificarea medie fata de momentul initial a fost de 0,9 cu Fosavance si -3,8 cu Fosamax. Nivelul seric mediu de vitamina D în grupul tratat cu Fosavance a fost de 21,1 ng/ml, cu 26% mai mare decât cel din grupul tratat cu Fosamax, 18,4 ng/ml (p<0,001). La pacientii care au primit Fosavance, cresterea ajustata a nivelului seric mediu de vitamina D a fost de 1,2 ng/ml, semnificativ mai mare (26%, p<0,001) decât cea a pacientilor care au primit Fosamax, la care s-a înregistrat o scadere cu 3,4 ng/ml, fata de valoarea initiala - vezi imaginea 3.

Modificarea markerilor biochimici de turnover osos este cea care ofera informatii despre riscul pacientilor de fracturi osteoporotice. În studiu, modificarile de resorbtie osoasa au fost monitorizate pe baza raportului N-telopeptida tip I/creatinina si pe baza nivelelor serice de fosfataza alcalina osoasa. La 15 saptamâni de tratament, s-a constatat o modificare importanta a raportului NTx/Cr: Fosamax a redus raportul cu 53,27%, iar Fosavance cu 53,40%. Diferenta între cele doua tratamente a fost de 0,13% (95% CI: -3.67, 3.41) - vezi imaginea 4.

3. Cum modificã Fosavance absorbtia calciului

Într-un studiu randomizat, multicentric, dublu-orb, s-a studiat eficacitatea Fosavance comparativ cu placebo în ceea ce priveste îmbunatatirea absorbtiei calciului. Au fost incluse 56 femei în postmenopauza cu nivele serice de vitamina D3 sub 25 ng/ml (70 mmoli/l): 27 femei au fost randomizate pe Fosavance si 29 pe placebo, si au fost urmarite timp de 4 saptamâni.

Concluzia a fost ca la grupul tratat cu Fosavance s-a constatat crestere absoluta cu 7% a absorbtiei calciului, fata de o scadere cu 1,6% în grupul placebo. Diferenta medie ajustata a fost de 8,6% (p<0,001).

4. Profilul de sigurantã al Fosavance

Într-un studiu de 15 saptamâni pe pacienti osteoporotici, tolerabilitatea digestiva a Fosavance a fost similara cu cea a Fosamax. Nu au fost semnalate reactii adverse noi. Hipercalcemia nu a aparut la niciunul dintre grupuri. Hipercalciuria a fost rara, iar incidenta ei în cele doua grupuri terapeutice a fost similara. Tolerabilitatea generala a fost comparabila cu cea a risedronatului sau raloxifenului.

CONCLUZII

Prin Fosavance se împlineste un deziderat important în tratamentul integrat al osteoporozei: administrat o data pe saptamâna, medicamentul asigura atât doza activa de alendronat, cât si necesarul zilnic de vitamina D. Studiile clinice au aratat o biodisponibilitate nemodificata pentru cele doua substante active componente, o eficacitate foarte buna în reducerea riscului de fractura vertebrala sau de sold, o crestere a nivelelor de vitamina D si de absorbtie a calciului, precum si o tolerabilitate similara bifosfonatilor uzuali.

1 iulie 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Comments  

# t.g.g. 2016-06-02 21:38
Am infectie si dureri la un molar care a fost sub o lucrare - 47. La secctia de chirurgie oro-maxilo-faci ala de la Facultatea de Stomatologie medicii nu vor sa mi-o extraga, desi este devitalizata si dureroasa sub radacina, in maxilar, pentru ca de la tratamentul cu Fosavance au trecut doar un an si 8 luni. Dansii spun ca extractia se poate face doar la trecerea a 10 ani de la tratament, altfel este pericol de necroza osoasa... Durerea persista, insa. Ce pot sa fac?
Reply | Reply with quote | Quote
# Sonia 2015-08-29 22:05
Buna seara ! Va rog sa imi scrieti daca este posibila administrarea altor medicamente,de exemplu pentru raceala( nurofen ,antibiotice),c oncomitent cu tratamentul pt osteoporoza..mu ltumesc anticipat
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh