Femeile, protejate de moartea cardiacă subită

Când ne gândim la moartea subit?, diagnosis pharmacy primul gând care ne vine în minte este cazul unui sportiv care în plin? stare de s?n?tate a c?zut pe teren ?i a murit.

Moartea subită cardiacă reprezintă însă orice deces de cauză cardiacă apărut în mai puțin de 1 oră de la debutul simptomelor. Ea nu este deloc rară, întrucât reprezintă 50% din mortalitatea cardiovasculară. Și chiar așa este, dacă ne gândim că doar 50% dintre pacienții care suferă un infarct miocardic acut ajung la spital în viață, restul suferind moarte subită.

Și cum între bărbați și femei există atâtea diferențe privind frecvența bolilor (inclusiv a celor cardiovasculare), moartea subită pare să fie apanajul sexului masculin (cu un raport de 3-4:1 față de sexul feminin). Chiar și în ceea ce privește moartea subită resuscitată, raportul este favorabil femeilor.

De ce au femeile această imunitate la moartea subită?

Indiferent de etiologie (boala cardiacă ischemică, valvulopatii, cardiomiopatii, diselectrolitemii, toxice-medicamente, boli congenitale), evenimentul final în moartea subită cardiacă este unul electric și anume fibrilația ventriculară. Cea mai frecventă situație de moarte subită cardiacă este tromboza coronariană acută cu declanșarea fibrilației ventriculare și deces. Evenimentul trigger pentru fibrilația ventriculară poate fi ischemia, pierderea unei porțiuni critice de miocard, durerea sau anxietatea sau chiar sindromul de reperfuzie (când inima comite un adevărat suicid în încercarea de a dizolva cheagul care astupă coronara).

Există mai multe explicații pentru frecvența mai mare a morții cardiace subite la bărbați față de femei. În primul rând, predominența masculină reflectă incidența mai mare a bolii coronariene obstructive la bărbați. S-a mai constatat și o diferență între sexe în ceea ce privește mecanismul producerii infarctului de miocard: la bărbați apare pe fondul rupturii unei plăci de aterom, pe când la femei apare ca urmare a eroziunii unei plăci coronariene. O altă explicație pentru protecția pe care o au femeile în ceea ce privește moartea subită este legată de triggerul pentru fibrilația ventriculară în condițiile unui infarct miocardic: este cunoscut faptul că femeile au un interval QT ușor prelungit față de bărbați (consecință a unor particularități ale canalelor de potasiu în timpul repolarizării) și cum fibrilația ventriculară indusă ischemic este mediată de alungirea QT, femeile fac mai greu această aritmie malignă pentru că ele au în mod normal un interval QT mai lung; în sprijinul acestei teorii vin și măsurătorile care arată că alungirea QT în timpul ischemiei acute este semnificativ mai mare la bărbați față de femei. Așadar, faptul că inima „feminină” știe să se relaxeze mai lent din punct de vedere electric– expresie a timpului de repolarizare ușor crescut – conferă o protecție relativă împotriva aritmiilor induse ischemic.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh