Ateromatoza aortică reprezintă afectarea aterosclerotică a arterei aorte.
Ateroscleroza este un proces generalizat care afectează întreg patul vascular arterial și care se caracterizează prin formarea de plăci de aterom ce îngustează lumenul vascular. Plăcile de aterom milimetrice de la nivelul arterelor coronare (care sunt responsabile de apariția cardiopatiei ischemice) au ca echivalent plăci de dimensiuni centimetrice la nivelul aortei.
Încărcarea ateromatoasă a aortei este cel mai adesea întâlnită la nivelul aortei abdominale infrarenale (sub emergența arterelor renale), la bifurcația aorto-iliacă, pe aorta descendentă proximală și la nivelul arcului aortic. Aorta ascendentă este cel mai puțin afectată de ateroscleroză, cu excepția pacienților diabetici și a celor cu hiperlipoproteinemie.
Ateromatoza aortică este un marker de ateroscleroză generalizată, reflectând un risc crescut de accidente cardio-cerebrovasculare (infarct miocardic, stroke). Prezența ateroamelor aortice constituie și marker pentru riscul procedurilor intervenționale la nivelul aortei (cateterism, balon de contrapulsație aortică). Rareori ateroamele aortice sunt atât de mari încât să producă obstrucția fluxului sangvin, însă pot genera accidente ischemice prin embolizare distală de trombi sau debriuri.
Diagnosticul se stabilește imagistic: pe radiografia cord-pulmon (când se identifică ateroame calcificate la nivelul butonului aortic), ecografie cardiacă sau abdominală, tomografie computerizată (CT) sau cateterism.
Comments