Abordul radial în cateterismul cardiac, asociat cu un risc crescut de stroke

Abordul radial a câ?tigat din ce în ce mai mult teren în interven?iile coronariene percutane (PCI) în ultimii ani, medical discount având avantajul unui confort mai bun pentru pacient ?i o rat? mai mic? de complica?ii.

Riscul de accident vascular cerebral (AVC) în cadrul coronarografiei este estimat la 0.44% (Circulation). Un studiu publicat în jurnalul Stroke a arătat că microembolismul cerebral (evidențiat prin Doppler transcranian)  în timpul coronarografiei este mai frecvent în cazul accesului radial față de accesul femural. Frecvența crescută a microembolilor în cazul abordului radial a fost evidențiată la nivelul arterei cerebrale medii drepte.

Această diferentă poate fi explicată printr-o particularitate anatomică în ceea ce privește emergența vaselor ce irigă creierul: pe partea stângă artera carotidă și artera subclavie au originea separată din aortă, pe când pe partea dreaptă carotida și subclavia sunt ramuri dintr-un trunchi comun – artera brahicefalică, care la rândul ei emerge din aortă. Astfel, în timp ce hemicreierul stâng beneficiază de origine separată a carotidei din aortă, hemicreierul drept împarte originea carotidei cu cea a subclaviei. Această legătură pe partea dreaptă între artera care irigă creierul și cea care irigă mâna expune creierul la risc de embolie în timpul procedurilor de cateterism care implică manevrarea acestei zone vasculare, adică abordul radial. Astfel, în timp ce abordul femural este un risc pentru embolizare de la nivelul arcului aortic și aortei descendente, abordul radial este un risc pentru artera brahiocefalică și artera vertebrală.

Add comment


Security code
Refresh