Aparitia unei sarcini în viata unei femei este sugerata de o serie de simptome, dar ea necesita un diagnostic de certitudine. Acesta este obligatoriu în scopul eliminarii altor cauze patologice care produc simptome asemanatoare.
SEMNE si SIMPTOME CARE SUGEREAZÃ PREZENTA UNEI SARCINI:
> greata si varsaturi, în special matinale
> mastodinie (senzatie de tensiune la nivelul sânilor cu cresterea marimii acestora, care devin durerosi)
> modificari ale apetitului si obiceiurilor alimentare
> stare de astenie (oboseala, somnolenta), aparent nejustificata
> amenoreea (lipsa menstrei) este cel mai important simptom care duce la suspiciunea unei sarcini, daca apare la o persoana feminina tânara, fertila
EXAMEN CLINIC EFECTUAT DE CÃTRE MEDICUL GINECOLOG
> dupa saptamâna a 6a de gestatie, la tuseul vaginal, se evidentieaza înmuierea colului uterin si cresterea în dimensiuni a corpului uterin
> începând cu saptamâna a 12a de gestatie, se poate palpa uterul marit de volum care depaseste simfiza pubiene
> dupa saptamânile 18-20 de gestatie, se observa de catre examinator primele miscari fetale, iar cu ajutorul stetoscopului obstetrical se pot percepe bataile cordului fetal
INVESTIGATII PARACLINICE
> Ecografia abdominala. Este o metoda neinvaziva, putin costisitoare, lipsita de riscuri pentru fat, care permite stabilirea diagnosticului de sarcina înca de la sfarsitul saptamânii a 4a de gestatie (calculata de la data primei zi a ultimei menstre). Examenul ecografic ajuta la stabilirea vârstei gestationale a fatului. De asemenea, ecografia este utila în diagnosticul sarcinilor ectopice intra- sau extrauterine, putând stabili si daca sarcina este în evolutie sau este vorba de moarte intrauterina a fatului, astfel îndrumând spre o interventie chirurgicala prompta.
> Testul de hemaglutinoinhibare. Se bazeaza pe detectarea nivelului gonadotrofinei corionice umane (hCG), un hormon secretat de placenta. Testul este folositor pentru stabilirea diagnosticului de sarcina, la 6 saptamâni de la data ultimei menstruatii sau dupa 2 saptamâni de amenoree. Testul este recomandat pentru perioada cuprinsa între 6 si 16 saptamâni de gestatie, când valorile hCG sunt maxime, tocmai pentru a se evita unele rezultate fals negative.
> Teste radioimunologice de sarcina - sunt specifice subunitatii beta a hCG, astfel încât nu apar reactii încrucisate cu alti hormoni. Sunt utile pentru stabilirea prezentei sarcinii de vârsta gestationala mica, inclusiv a celei ectopice. Poate detecta concentratii scazute ale hCG, putând fi utilizat chiar cu 3-4 zile înainte de data probabila menstrei. Se poate efectua la domiciliu, fiind disponibile sub forma unor sticuri care trebuie introduse în urina recoltata dimineata.
Testele de sarcina ce folosesc urina sunt de mai multe tipuri, în functie de modul de efectuare a lor: în cazul unora, se recolteaza urina într-un recipient, dupa care se introduce suportul cu indicatori, iar pentru altele se pipeteaza câteva picaturi de urina pe suportul de indicatori. Timpul de asteptare pâna la aflarea rezultatelor este variabil, fiind cuprins între 5 si 10 minute. Pentru ca rezultatul testului sa fie cât mai corect, se recomanda citirea indicatiilor de folosire si interpretare a rezultatelor.
Atât testele de hemaglutinoinhibare, cât si cele radioimunologice se pot efectua în sânge sau în urina, cu mentiunea ca cele efectuate în sânge se vor practica de catre medicul specialist. Testele de sarcina care folosesc urina pot fi cumparate din farmacii si efectate la domiciliu, dupa citirea instructiunilor. Testele de sarcina au sensibilitate foarte mare (aproape de 100%). Indiferent de rezultatul obtinut, testul de sarcina trebuie repetat la interval de câteva zile.