Placenta accreta

Placenta accreta este placenta care adera anormal de miometru. Este o complicatie obstetricala severa, medicine a carei incidenta este în crestere datorita numarului mare de femei care aleg nasterea prin cezariana.

Desi în timpul sarcinii, ea poate fi asimptomatica, placenta accreta este responsabila de aparitia hemoragiilor severe în momentul în care se încearca desprinderea ei.

CAUZE

Cauzele exacte ale placentei accreta nu se cunosc, dar ea a fost asociata cu nasterile anterioare prin cezariana (placenta se poate insera exact pe locul în care s-a facut taietura pentru cezariana) si cu placenta previa. S-a demonstrat ca placenta accreta complica 10% din sarcinile cu placenta previa. În absenta placentei previa, accreta este rar întâlnita. Alti factori de risc: sarcini multiple, interventii asupra uterului, vârsta înaintata a mamei, avortul prin chiuretaj, endometru subtire. Exista si cazuri exceptionale în care placenta accreta apare fara vreun motiv evident, de obicei la femei aflate la prima sarcina fara placenta previa si fara alti factori de risc sus mentionati.

PATOGENIE

În mod normal, placenta este atasata de peretele uterin prin intermediul vilozitatilor coriale. Atunci când vilozitatile coriale patrund prea adânc în peretele uterin apare placenta accreta. Este termenul general folosit, care acopera trei afectiuni de grade diferite:

  • placenta accreta (75% cazuri): placenta adera de miometru, dar nu strabate toata grosimea lui
  • placenta increta (15% cazuri): placenta strabate toata grosimea muschiului uterin
  • placenta percreta (5% cazuri): forma cea mai grava; placenta strabate peretele uterin si se insera pe alte organe, de exemplu vezica urinara sau rectul.

În timpul nasterii, când se încearca detasarea manuala a placentei, pot aparea hemoragii abundente, care pun viata în pericol, iar în cazul unei placente percreta, exista riscul lezarii uterului. Principalul risc al nou-nascutului este prematuritatea.

SEMNE SI SIMPTOME

În majoritatea cazurilor, placenta accreta ramâne asimptomatica pâna în momentul nasterii. Uneori pot aparea sângerari vaginale în cel de al treilea trimestru, dar ele sunt puse pe seama placentei previa.

DIAGNOSTIC PARACLINIC

Rareori este diagnosticata înainte de nastere, dar exista si cazuri când poate fi descoperita prin intermediul ecografiei transvaginale sau IRM. Chiar si atunci diagnosticul nu este sigur, se face doar o presupunere ca mama ar avea placenta accreta.

TRATAMENT

Se recomanda repaus la pat si monitorizarea sarciniii, astfel încât aceasta sa fie dusa cât mai aproape de termen. În cazurile în care hemoragia nu poate fi tinuta sub control, se apeleaza la histerectomie, totusi, uneori histerectomia poate fi evitata prin rezectia portiunii patologice (în cazurile cu placenta accreta focala). Pentru mamele care doresc sa mai aiba copii, unii medici lasa placenta în interiorul uterului. Acest lucru este posibil doar la pacientele stabile, în plus exista risc de infectie sau de sângerari tardive.

Add comment


Security code
Refresh