Degenerescen?a macular? este o afec?iune oftalmologic? sever? care cauzeaz? ruperea maculei, see por?iune din retin? responsabil? de vederea central? clar? (esen?ial? pentru citit, condus, identificare persoane).
DMLV (degenerescența maculară legată de vârstă) sau DMS (degenerescența maculară senilă) este principala cauză de pierdere a vederii la persoanele peste 65 ani. Factorii de risc pentru DMLV sunt vârsta, istoricul familial, hipertensiunea arterială, fumatul şi obezitatea. Boala nu poate fi vindecată, tratamentele existente fiind benefice doar pentru prevenirea evoluţiei bolii şi apariţiei complicaţiilor.
Clinic, degenerescența maculară se manifestă prin pierderea progresivă a acuității vizuale, necesitatea de lumină mai puternică și de efort la citit, apariția de scotoame în câmpul vizual, modificarea dimensiunii obiectelor, curbarea liniilor drepte.
Diagnosticul se pune prin examen oftalmologic, cu testarea vederii centrale și a acuității vizuale, campimetrie (examinarea câmpului vizual), oftalmoscopie.
Posibilităţile actuale de tratament sunt:
- o combinaţie de vitamine şi minerale (vitaminele C şi E, beta-caroten, Zn, Cu), care scade riscul de complicaţii severe cu 25%
- agenţi anti-VEFG (vascular endothelial growth)
- terapie laser
- terapie fotodinamică (photodynamic therapy, PDT)
Circa 10% dintre pacienții cu DLMV își pierd vederea, în absența tratamentului; terapia scade procentul celor care vor evolua către cecitate la 6%. Deşi nu există un tratament preventiv specific pentru degenerescenţa maculară, celelalte elemente care ajută la promovarea sănătăţii întregului organism – menţinerea greutăţii optime, practicarea exerciţiilor fizice, evitarea fumatului – sunt utile pentru sănătatea vederii.
Degenerescenţa maculară este o problemă majoră de sănătate publică; pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, din ce în ce mai mulţi oameni vor dezvolta o formă mai uşoară sau mai gravă de degenerescenţă maculară. Se estimează că până în 2050 numărul persoanelor care vor suferi de degenerescență maculară se va dubla. În 2010, în SUA existau 9.1 milioane de persoane cu degenerescență maculară.