Amânarea menstruației

De cele mai multe ori, cure femeile se îngrijoreaz? atunci când le întârzie menstrua?ia, sovaldi sale de teama unei sarcini neplanificate. Alteori îns? ar vrea cu orice pre? ca menstrua?ia s? vin? mai târziu, pentru a se bucura ?i ele de concediu.

Amânarea menstruației se referă la metodele aplicate pentru întârzierea menstrei și este adesea solicitată de femei atunci când menstruația se suprapune peste zilele de vacanță, un eveniment (ex. nunta), un examen sau o competiție importantă. De cele mai multe ori femeile care doresc să schimbe data menstruației se tratează după forumuri, asumându-și riscuri precum tulburări de coagulare sau dereglări hormonale.

Cele mai frecvente metode de amânare a menstrei sunt:

  • vitamina K – datorită rolului pe care îl are în coagularea sângelui (efect procoagulant, antihemoragic), vitamina K poate diminua fluxul sangvin menstrual. De aici reiese faptul că eficiența sa este maximă atunci când sângerarea menstruală este cea mai abundentă (în prima zi a menstrei). Administrarea de vitamina K nu oprește menstruația, ci doar poate asigura o sângerare mai redusă cantitativ, eventual cu cheaguri. Crescând capacitatea de coagulare, Vitamina K “îngroasă” sângele și poate duce la formarea de cheaguri de sânge în sistemul vascular (tromboze arteriale sau venoase), în special la femeile cu predispoziție la hipercoagulabilitate. Administrarea de calciu, un alt tratament recomandat pe forumuri, nu are efecte semnificative asupra sângerării menstruale.
  • contraceptivele orale – femeile care iau contraceptive orale pot grăbi sau întârzia menstruația prin modificarea ciclului de administrare a pilulelor. Astfel, pentru amânarea menstrei se pot uni două folii, fără să se facă pauza de 7 zile: după ce se termină folia de 21 pilule se continuă cu cea de-a doua folie, luând atâtea pilule câte zile se dorește întârzierea menstruației, apoi se face pauza de 7 zile (când vine menstra) și se reia administrarea normal (21/7). În cazul foliilor cu 28 pilule, se sare peste administrarea ultimelor 7 pilule (care nu conțin hormoni) și se începe o folie nouă. În timpul administrării celui de-al doilea blister de anticoncepționale poate apărea spotting.
  • tratament hormonal – având în vedere că menstruația este declanșată de scăderea nivelului de hormoni sexuali feminini la sfârșitul ciclului menstrual, administrarea de preparate hormonale poate amâna apariția menstrei. Medicamentele pe bază de progesteron (orgametril, duphaston, noretisterona) pot fi recomandate în astfel de situații, însă numai la indicația medicului ginecolog.

Ca alternativă la întârzierea menstrei există metodele de grăbire a menstruației, care pot de asemenea elibera zilele dorite de disconfortul menstrual.

Înainte de a încerca amânarea menstruației, ar fi bine să vă gândiți că menstra este expresia funcționării normale a sistemului endocrin și reproducător (mai precis a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian și a organelor genitale), iar modificarea acestui proces fiziologic înseamnă o perturbare a funcționării organismului. Soluții pentru mascarea sângerării sunt tampoanele interne (ob) sau cupa menstruală. Pentru ameliorarea durerilor menstruale se pot folosi analgezice uzuale.

Dacă tot nu v-ați râzgândit și aveți nevoie de întârzierea venirii menstrei, cel mai sigur este să consultați un ginecolog!

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii