Cum se scoate corect căpușa din piele - video

Dacă descoperi că ai fost mușcat de o căpușă, nu trebuie să te grăbești să o desprinzi imediat pentru că riști să o rupi incorect.

Este într-adevăr important să îndepărtezi rapid căpușa, dar în totalitate, astfel încât să elimini orice pericol de transmitere a unui microb.

Cea mai simplă metodă de scoatere a căpușei din piele este extragerea acesteia cu ajutorul unei pensete fine, sub supraveghere medicală. Se prinde căpușa de cap cât mai aproape de piele cu penseta, apoi se extrage ușor trăgând penseta în sus și urmărind ieșirea acului din piele. După extragere, puneți căpușa într-un recipient închis (pentru eventuale analize ulterioare), curățați pielea cu alcool medicinal sau iod și spălați cu apă și săpun. Căpușa nu trebuie apucată niciodată de abdomen pentru că în acest fel este favorizat pasajul germenilor în sângele gazdei (“stoarcerea” căpușei poate fi considerată o adevărată injecție cu microbi).

În cazul în care la câteva zile după îndepărtarea căpușei apar semne inflamatorii (roșeață, umflare, durere) la locul mușcăturii, limfangită, limfadenopatii sau febră adresați-vă medicului infecționist. Apariția unui sindrom infecțios de tip gripal și a durerilor articulare impun de asemenea un consult medical.

Dacă atașarea s-a produs mai devreme de ultimele 24 ore și căpușa nu s-a umflat încă cu sângele gazdei, probabilitatea de infectare este redusă. Extragerea incorectă cu remanența aparatului bucal în piele este asociată și ea cu un risc scăzut de infectare, având în vedere că s-a îndepărtat rezervorul infecțios.

Pe piață există și dispozitive speciale de extragere a căpușelor (tick twister). Atunci când nu aveți instrumentele necesare unei îndepărtări corecte a căpușei sau când în urma unei tentative de extragere căpușa s-a rupt și a rămas în piele capul sau piesa bucală este recomandat să vă prezentați la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Nu trebuie aplicate metode populare precum tamponarea căpușei cu benzină, alcool, acetonă.

Alte metode de îndepărtare a căpușelor sunt: injectarea subdermică a unei soluții de adrenalină cu xilină (vezi video), metoda nodului și metoda extragerii cu un ac de seringă.

După extragerea căpușei, medicul infecționist poate recomanda tratament antibitic profilactic cu doxiciclină.

Referințe: CDC – Tick Removal

Comments  

# completare 2015-07-22 12:30
Se umezeste fosforul de la capatul unui chibrit,cu care se face cercuri in jurul capusei.
Capusa va iesi singura.
Apoi se dezinfecteaza.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh