Cum alegi crema de protecție solară?

Când mergem la hipermarket d?m peste rafturi întregi pline cu creme de protec?ie solar?. Cum ?tim care este cel mai potrivit produs de fotoprotec?ie pentru noi?

Să începem cu alegerea produsului – cremă, spray sau pudră? Sigur că spray-urile și pudrele sunt mai comode și nu lasă pielea atât de unsuroasă, însă au dezavantajul că în momentul aplicării lor o parte din particule pot fi inhalate sau ingerate. Din acest considerent, trebuie preferate cremele cu ecran solar.

Să luăm în discuție SPF-ul. Factorul de protecție solară (SPF) definește de fapt intervalul de timp în care ne putem expune la soare fără a ne înroși – astfel, dacă fără fotoprotecție ni se înroșește pielea în 20 minute, cu o cremă cu SPF 10 ne vom înroși după 20 x 10 = 200 minute. DAR, acest calcul este pur teoretic deoarece persoanele care folosesc creme de fotoprotecție nu folosesc o cantitate suficientă de cremă (recomandarea este de 2 mg/cm2, dar majoritatea persoanelor aplică 0,5-1,5 mg/cm2) – acest lucru se traduce printr-un nivel mai mic de protecție. Spre exemplu, la o cremă cu SPF 15 gradul efectiv de protecție este de 7,6 SPF la o aplicare de 1,5 mg/ cm2 și de doar 2,0 la 0,5 mg/cm2; similar, o cremă cu SPF 30 asigură protecție de 12,8 și respectiv 2,3, iar una cu SPF 50 o protecție de 18,8 SPF la o aplicare în cantitate medie și 2,7 SPF la o aplicare în cantitate mică.

Așadar, SPF-ul recomandat este de minim 15, optim 30 (deși mare diferență între ele nu e pentru că SPF 15 filtrează 93,3% din UVB iar SPF 30 96,6%, ceea ce înseamnă un beneficiu suplimentar de 3,3%). Aveți grijă însă să aplicați o cantitate suficientă de cremă pentru a asigura protecția scrisă pe ambalaj, iar dacă aveți probleme cu faptul că pielea rămâne grasă după aplicarea cremei mai bine folosiți un produs cu SPF mai mare pe care să-l aplicați în strat mai subțire.

SPF cât mai mare? Produsele cu SPF mare (40-50) sunt recomandate persoanelor cu fototip 1 sau 2 (piele deschisă la culoare, ochi verzi sau albaștri, păr blond). Pentru cei cu fototip 3-4 este suficientă o cremă cu SPF 30, care filtrează 96% din UVB (nefiind justiticată utilizarea unui produs cu SPF 50, care oricum nu aduce decât o creștere a filtrării până la 98% față de cea cu SPF 30, dar cu o creștere semnificativă a prețului). În plus, un SPF foarte mare (50) poate conferi un sentiment fals de siguranță totală și sub această impresie amăgitoare persoana se expune mai mult la soare. Mai important este ca produsul să protejeze și împotriva UVA, lucru care în mod normal este specificat pe ambalaj (SPF-ul se referă doar la gradul de protecție împotriva UVB, ultravioletele care produc înroșirea pielii, dar și protecția împotriva UVA este importantă pentru că, deși acestea nu sunt implicate în apariția eritemului solar, constituie un factor de risc pentru cancerul de piele și pentru fotoîmbătrânire – prin lezarea fibrelor de colagen și elastină).

Trebuie să ținem cont și de ecranele/filtrele pe care le conține crema. Astfel, trebuie evitate cremele care conțin derivați de vitamina A (retinil), derivați de bezen (dioxibenzon, avobenzon, acid para-aminobenzoic) și preferate cele cu minerale (oxid de zinc, dioxid de titan) și cu protecție UVA (mexoryl). Produsele trebuie să aibă și fotodegrabilitate redusă (să își păstreze eficiența chiar și în cazul unor expuneri prelungite la soare, cum se întâmplă la plajă) și să fie rezistente la apă.

Cremele de protecție solară pot avea și efecte adverse: pot cauza dermatite de contact (din cauza anumitor excipienți), pot bloca sinteza vitaminei D la nivelul pielii și pot avea efect comedogenic (favorizând formarea de puncte negre).

Referințe: SPF15 sun cream not strong enough, foto: mimifroufrou.com

Add comment


Security code
Refresh