Începe sezonul mușcăturilor de căpușă

Odat? cu cre?terea temperaturilor începe ?i sezonul mu?c?turilor de c?pu??.

Acestea pot reprezenta vectori de transmitere a unor boli infecțioase la om, între care cele mai importante sunt boala Lyme sau borelioza (cauzată de Borrelia burgdorferi), tularemia (cauzată de Francisella tularensis) și babesioza (cauzată de Babesia).

Mușcătura de căpușă este nedureroasă și poate trece neobservată de către pacient, ceea ce întârzie prezentarea la medic uneori până în momentul apariției complicațiilor. Uneori pacientul poate observa un punct negru pe piele pe care îl înlătură, crezând că este o mizerie, însă poate fi vorba despre o căpușă căreia i se rupe doar o parte din corp, restul rămânând fixat în piele.

Semnele și simptomele sugestive pentru o boală transmisă prin mușcătura de căpușă constau în dureri articulare și musculare, tulburări neurologice, febră, oboseală marcată.

Pentru prevenirea bolilor transmise de căpușă se recomandă supravegherea copiilor care se joacă în natură, folosirea de bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete în cazul drumețiilor în pădure sau ieșirilor în zone cu iarbă înaltă, tunderea regulată a peluzelor, tratarea animalelor de casă (câini, pisici) împotriva căpușelor și control corporal complet (în timpul dușului) după o ieșire la iarbă verde.

foto: horsehints.org

Add comment


Security code
Refresh