Colinesteraza serică

rx "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">Colinesterazele sunt un grup de enzime ce hidrolizeaza acetilcolina si alti esteri ai colinei. Exista doua tipuri principale de colinesteraze:

> colinesteraza adevarata (acetilcolinesteraza) se gaseste în sistemul nervos, eritrocite si plamâni. Ea reprezinta o enzima specifica deoarece hidrolizeaza numai acetilcolina, cu formarea de acid acetic si colina, participând astfel la reglarea transmiterii impulsurilor nervoase la nivelul sinapsei nervoase si jonctiunii neuromusculare.

> pseudocolinesteraza, aflata în plasma, ficat si cord, este o enzima nespecifica, actionând si asupra altor esteri, pe lânga acetilcolina, ce se gasesc în restul organismului.

Determinarea nivelului colinesterazei serice este indicata pentru a aprecia, înaintea unei operatii, riscul anestezic, dar si în aprecierea expunerii la insecticide carbamate (inhibitori reversibili ai activitatii colinesterazei) sau organofosforice (inhibitori ireversibili).

De asemenea, deoarece colinesteraza este sintetizata în ficat, determinarea ei poate fi un indicator al functionalitatii hepatice, nivele scazute ale colinesterazei serice semnificând afectiuni hepatice ce evolueaza cu lezarea parenchimului si scaderea numarului de hepatocite.

TIPUL TESTULUI:

Sangvin.

VALORI NORMALE

Colinesteraza serica: 8-18 U/l

Colinesteraza eritrocitara: 5-10 U/l

INTERACTIUNI

Nivelul colinesterazei poate fi scazut la femeile însarcinate sau în cazul administrarii unor medicamente (atropina, chinidina, ciclofosfamida, cimetidina, codeina, contraceptive orale, estrogeni, fenotiazina, fizostigmina, litiu, morfina sulfat, neostigmina, ranitidina, streptokinaza, teofilina, vitamina K).

Nivelul colinesterazei eritrocitare poate fi crescut de catre acidul valproic, carbamazepina, fenitoina, fenobarbital.

VARIATII PATOLOGICE

> Valori serice scazute: afectiuni hepatocelulare (hepatita, ciroza), deficit congenital de pseudocolinesteraza, ingestie sau absortie tegumentara de insecticide organofosforice (mai ales de parathion-verdele de Paris), malnutritie.

> Valori serice crescute: diabet, hiperlipidemie, sindrom nefrotic.

> Valori eritrocitare scazute: deficit congenital de colinesteraza, ingestie sau absortie tegumentara de insecticide organofosforice.

> Valori eritrocitare crescute: reticulocitoza, siclemie.

Comments  

# Anda 2017-04-13 16:59
Unde se face aceasta analiza?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh