Codeina este un opioid minor cu efect analgezic mai potent decât al non-opioidelor (antiinflamatoare nesteroidiene) dar sub cel al opioidelor majore. Un studiu din 13 decembrie 2010 a Archives of Internal Medicine arată că administrarea codeinei peste 6 luni este asociată cu o creștere a riscului de evenimente cardiovasculare și a riscului de deces la adulții vârstnici. Studiul a identificat o creștere a mortalității de orice cauză și la un alt opioid – oxicodonă. Riscul cardiovascular a fost similar la opioidele evaluate în studiu (codeină, oxicodonă, hidrocodonă, propoxifen, tramadol) după 30 de zile de administrare, dar profilul de siguranță este diferit după 6 luni de tratament.
Din cauza efectului cardiotoxic, codeina trebuie folosită cu precauție la vârstnici, chiar dacă este mai sigură din punct de vedere al riscului de adicție.
În noiembrie 2010, FDA a retras de pe piață un opioid – propoxifen (Darvon/Darvocet, Xanodyne Pharmaceuticals) după ce unele studii au arătat un risc crescut de aritmii cardiace severe, ca urmare a prelungirii intervalului QT.
Specialiștii nu au putut identifica un mecanism plauzibil care să explice efectul cardiotoxic al codeinei.