Pfizer retrage sitaxentan din cauza hepatotoxicității

Pfizer a anun?at retragerea de pe pia?? a sitaxentan (Thelin), view un medicament pentru tratamentul hipertensiunii pulmonare, dup? ce s-au înregistrat 2 decese din cauza hepatotoxicit??ii.

Sitaxentan este un antagonist selectiv al receptorilor de endotelină ETA cu un factor de selectivitate de 6000 comparativ cu ETB. Medicamentul era comercializat în 16 țări din UE, în Australia și Canada. Compania farmaceutică a întrerupt și studiile clinice cu sitaxentan și nu va mai solicita aprobarea medicamentului în SUA.

Decizia Pfizer vine după analiza unor date de siguranță din studii clinice și rapoarte post-marketing. Deși hepatotoxicitatea este un efect secundar cunoscut al clasei terapeutice din care face parte sitaxetan – antagoniști ai receptorilor de endotelină – medicamentul poate produce o reacție idiosincrazică cu potențial letal la nivelul ficatului.

Ca alternative terapetice pentru hipertensiunea pulmonară medicii pot opta pentru alți antagoniști ai receptorilor de endotelină – bosentan (Tracleer, Actelion Pharmaceuticals), ambrisentan (Letairis, Gilead Sciences), sau pentru inhibitori de fosfodiesterază-5 – sildenafil (Revatio, Pfizer), tadalafil (Adcirca, United Therapeutics).

Add comment


Security code
Refresh