Ce este examenul și rezultatul histopatologic?

Probele de tesut obtinute prin biopsie si piesele de la interventiile chirurgicale sau endoscopice sunt trimise pentru examinare în serviciul de anatomie patologica.

Examenul histopatologic reprezintă examinarea la microscop a acestor specimene tisulare prelevate în timpul intervențiilor chirurgicale, procedurilor endoscopice sau puncțiilor percutane.

Prima etapă a diagnosticului histopatologic este examinarea macroscopică a probelor, urmată de eșantionare (selecționarea de fragmente pentru analiză) , histoprocesare (fixare în formol, includere la parafină, secționarea blocurilor de parafină) și în final analiza la microscop a lamelor. După citirea lamelor la microscop medicul anatomo-patolog eliberează rezultatul histopatologic. În anumite situații, acesta poate fi urmat de teste suplimentare (colorații speciale, imunohistochimie, biologie moleculară).

Uneori se poate efectua și un examen histopatologic intraoperator (extemporaneu), urmând ca fragmentele analizate în acest fel să fie examinate și după histoprocesare.

Cât durează examenul histopatologic?

Eliberarea rezultatului histopatologic durează circa 3-4 săptămâni. În situații de urgență, rezultatul poate fi eliberat după 5-10 zile.

Ce este rezultatul histopatologic?

Diagnosticul histopatologic este diagnosticul final în medicină. Cel mai adesea este necesar pentru diferențierea între benign și malign, fapt ce are mare importanță pentru stabilirea conduitei terapeutice a pacientului.

Comments  

# dana 2015-04-01 09:36
diagnostic histopatologic: Colecistită cronică. As.vrea sa.mi spuneti ce inseamnă si dacă e de bine sau de rău.multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Bogdan Albu 2013-02-08 09:54
Buna ziua,

Imi puteti va rog recomanda in Bucuresti o clinica/spital privat, unde as putea face absolut toate analizele posibile pentru detectarea de tumori maligne si benigne si diverse tipuri de cancer ?

Multumesc !
Reply | Reply with quote | Quote
# Crina Cristina 2013-02-10 17:33
Buna ziua,

Nu este privat, dar poti merge cu incredere la Centrul de Diagnostic INCD "Victor Babes", Splaiul Independentei 99-101, sector 5, Bucuresti, tel. 021/3192734. Poti merge cu bilet de trimitere de la un medic cu contract CAS si vei plati doar o mica parte din cost (cu trimitere de la OPSNAJ analizele se platesc integral).

Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Ramona 2013-02-08 06:59
Buna ziua!
In urma cu putin timp am efectuat o bipsie endometriala, rezultatul fiind: Cheaguri fibrino-hematic e in care se afla inglobate fragmente de endometru cu glande tirbusonate, tapetate de epiteliu unistratificat, pe arii intinse cu vacuole de secretie la polul apical; zonal, vacuole citoplasmatice subnuclear; stroma endometriala laxa, cu sufuziuni hematice.
Puteti sa ma ajutati cu o interpretare, va rog? Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh