Ce conține cafeaua ta zilnică?

O savurezi în fiecare dimineață înainte de a începe ziua – dar te-ai întrebat vreodată ce se ascunde în cana zilnică de cafea?

Ei bine 98% este apă, iar restul de 2% sunt “the good stuff”. Când te gândești la cafea primul lucru care îți vine în minte este aroma: aceasta este data de 2-etilfenol, compus care are un miros medicinal puternic dar care este folosit și de gândaci ca mijloc de comunicare pentru a se avertiza unii pe alții de pericole. Un alt compus care conferă aroma cafelei este dimetil-disulfit, care în cantități mari nu ar putea fi suportat olfactiv.

Savoarea cafelei este dată de acetil-metil-carbinol (gust untos) și de trigonelina (gust ușor dulceag). Adevăratul component-vedetă din cafea este însă acidul 3,5-dicafeoilquinic, care protejează creierul împotriva radicalilor liberi.

Dincolo de stimularea mirosului și a papilelor gustative, ingredientul pe care noi îl vânăm în cafea este cafeina – un alcaloid care blochează receptorii de adenozină din creier, menținându-ne treji.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

  • Am 61 ani iau eutirox de 0.25 am anti-tpo 21,ft4 13,24,tsh 4,61 ce parereaveti ?

    Read more...

     
  • Markerii tumorali au aplicatii clinice in screeningul, diagnosticul primar ...

    Read more...

     
  • Bună seara! Vă rog să-mi spuneți ce înseamnă modificările de mai jos, în condițiile ...

    Read more...

     
  • am avut o situatie asemanatoare de curand si ma gandeam ca poate comentariul asta ...

    Read more...