O savurezi în fiecare dimineață înainte de a începe ziua – dar te-ai întrebat vreodată ce se ascunde în cana zilnică de cafea?
Ei bine 98% este apă, iar restul de 2% sunt “the good stuff”. Când te gândești la cafea primul lucru care îți vine în minte este aroma: aceasta este data de 2-etilfenol, compus care are un miros medicinal puternic dar care este folosit și de gândaci ca mijloc de comunicare pentru a se avertiza unii pe alții de pericole. Un alt compus care conferă aroma cafelei este dimetil-disulfit, care în cantități mari nu ar putea fi suportat olfactiv.
Savoarea cafelei este dată de acetil-metil-carbinol (gust untos) și de trigonelina (gust ușor dulceag). Adevăratul component-vedetă din cafea este însă acidul 3,5-dicafeoilquinic, care protejează creierul împotriva radicalilor liberi.
Dincolo de stimularea mirosului și a papilelor gustative, ingredientul pe care noi îl vânăm în cafea este cafeina – un alcaloid care blochează receptorii de adenozină din creier, menținându-ne treji.