Ce conține cafeaua ta zilnică?

O savurezi în fiecare dimineață înainte de a începe ziua – dar te-ai întrebat vreodată ce se ascunde în cana zilnică de cafea?

Ei bine 98% este apă, iar restul de 2% sunt “the good stuff”. Când te gândești la cafea primul lucru care îți vine în minte este aroma: aceasta este data de 2-etilfenol, compus care are un miros medicinal puternic dar care este folosit și de gândaci ca mijloc de comunicare pentru a se avertiza unii pe alții de pericole. Un alt compus care conferă aroma cafelei este dimetil-disulfit, care în cantități mari nu ar putea fi suportat olfactiv.

Savoarea cafelei este dată de acetil-metil-carbinol (gust untos) și de trigonelina (gust ușor dulceag). Adevăratul component-vedetă din cafea este însă acidul 3,5-dicafeoilquinic, care protejează creierul împotriva radicalilor liberi.

Dincolo de stimularea mirosului și a papilelor gustative, ingredientul pe care noi îl vânăm în cafea este cafeina – un alcaloid care blochează receptorii de adenozină din creier, menținându-ne treji.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

  • ce analize trebuia sa fac pentru a controla activitatea glandelor suprarenale ...

    Read more...

     
  • Am facut analizele pentru hepatita b si c si au iesit negativ, sa inteleg ca e ...

    Read more...

     
  • Buna ziua, La rezultatele hemoleucogramei am obtinut marcate ca diferite fata de ...

    Read more...

     
  • Buna ziua, am 19 ani si nu am avut niciodata probleme cu tensiunea.De curand ...

    Read more...

     
  • Ma doare foarte tare de vreo cateva saptamani in zona ovarelor. Nu ma doare mereu ...

    Read more...