Crevetele, salvator de vieți

Teatrele de război au generat întotdeuna probleme, dar și soluții. Multe din inovațiile medicale au avut ca punct de pornire medicina de război. Așa a apărut și bandajul cu chitosan, un polizaharid derivat de chitină care se obține din carapacea de crevete și alte crustacee marine.

Hemoragia este una din principalele cauze de deces în teatrele de război. Pansamentele clasice care se aplică peste leziunea hemoragică se îmbibă cu sânge, însă nu au proprietăți hemostatice, lăsând sângerarea să continue. Pansamentele cu chitosan limitează hemoragia prin formarea unui cheag hematic aderent la interfața dintre leziune și chitosan. Mecanismul constă în formarea unei legături electrostatice între chitosan, care este încărcat pozitiv, și hematii, a căror membrană externă este încărcată negativ.

Pansamentele cu chitosan au fost utilizate cu succes în timpul războaielor din Irak si Afghanistan. Un studiu publicat în Journal of Trauma a arătat o eficiență de 97% în oprirea hemoragiei sau îmbunătățirea hemostazei. Pe lângă faptul că salvează vieți, pansamentul cu chitosan reduce și necesarul de transfuzii (masă eritrocitară și plasmă) prin limitarea pierderii de sânge. În plus, pansamentul are și proprietăți anti-bacteriene.

Astfel de pansamente sunt disponibile de la HemCon sau AllaQuix.

Add comment


Security code
Refresh