Câtă cafeină e bine să bem zilnic?

Fie c? face parte din ritualul zilnic de diminea?? sau avem nevoie de un plus de energie pe parcursul zilei, discount advice cafeina este aproape nelipsit? din via?a multora dintre noi.

Cafeina este un stimulat pentru sistemul nervos central și se găsește într-o varietate de băuturi: ceai, cafea, ciocolată caldă, cola sau energizante.

Cantitatea maximă de cafeină pe care o poate consuma un adult sănătos într-o zi este de 500 mg. O cafea simplă conține circa 100 mg cafeină, iar o doză de cola sau un ceai negru în jur de 50 mg.  Toxicitatea legată de excesul de cofeină apare de obicei la doze cu mult peste cele consumate uzual, adică la peste 10 grame; totuși, toleranța la cafeină variază mult de la un individ la altul, astfel că unii pot avea manifestări și la doze mai mici. În plus, administrarea concomitentă a unor medicamente precum fluvoxamină sau levofloxacin amplifică efectele centrale ale cafeinei și favorizează toxicitatea la doze mici de cafeină prin blocarea enzimei hepatice responsabilă de metabolizarea ei (crescându-i astfel concentrația de până la 5 ori). La gravide, doza maxim admisă este de 200 mg cafeină/zi.

Consumul a 1-2 cești de cafea  zilnic este considerat sigur din punct de vedere medical, ba mai mult există unele studii care au arătat un rol protector al consumului moderat de cafeină împotriva bolii Parkinson, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat sau a anumitor forme de cancer.

Pe lângă stimularea neuropsihică (scade oboseala, crește atenția, capacitatea de gândire și coordonare), cafeina are și efect vasopresor și diuretic, accelerează metabolismul și crește anduranța. În ceea ce privește profilul farmacologic, cafeina se absoarbe la nivelul intestinului subțire la circa 45 minute de la ingestie și atinge concentrația maximă în sânge la 60 minute. Efectele încep să apară așadar după aproximativ o oră și se mențin pentru circa 5 ore. La marii fumători timpul de înjumătățire al cafeinei este scăzut cu până la 50% (fiind metabolizată mai rapid), iar la femeile care iau contraceptive orale sau la gravide timpul de eliminare din organism poate fi dublat sau chiar triplat. Doze mari de cofeină zilnic pot duce la fenomene de cafeinism (palpitații, insomnii, agitație psihomotorie, iritabilitate, cefalee).

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Sotul meu prezinta dureri la testiculul stang in momentul ejacularii si rare ori ...

  Read more...

   
 • dr OMER, spitalul Sf Ioan, Bucuresti

  Read more...

   
 • Pentru indesirea genelor eu folosesc cateodata Brow un ser pentru sprancene. Mie ...

  Read more...

   
 • Buna ziua ! Va rog să mă sfătuiți ce sa fac și unde să mă duc ... Mama mea a avut ...

  Read more...