Dieta mediteraneană scade riscul cardiovascular

Dieta mediteranean? a devenit un standard pentru cei care vor s? m?nânce s?n?tos. Ea confer? un efect protector pentru bolile cardiovasculare, online prostate cancer, boala Alzheimer ?i Parkinson.

Numeroase studii observaționale și trialuri de prevenție secundară au arătat că dieta mediteraneană scade riscul cardiovascular. Un studiu clinic randomizat publicat în NEJM a dovedit efectul benefic al acestei diete și în prevenția primară.

Studiul PREDIMED a evidențiat o reducere a riscului de infarct, stroke sau deces de cauză cardiovasculară la persoanele cu dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extra-virgin și cu arahide, comparativ cu lotul de control (care au adoptat o dietă săracă în grăsimi). Reducerea absolută a riscului de a dezvolta un accident cardiovascular a fost de 3 evenimente la 1000 persoane-ani, ceea ce corespunde unei reduceri relative a riscului de circa 30%.

Dieta mediteraneană presupune un aport crescut de ulei de măsline, fructe, arahide, nuci și cereale integrale, un consum moderat de pește, pui, și vin, și un consum redus de lactate, carne roșie și dulciuri.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna,am început sa iau Karisa in urma cu 10 zile. Nu iau anticoncepționa le de ...

  Read more...

   
 • Fa proasto albinele ințeapa nu musca

  Read more...

   
 • Mersul la sala e indicat mai ales daca vrei sa pui masa musculara. Daca pe langa ...

  Read more...

   
 • Bună ziua, am făcut niște analize și AgHbs are valoarea 3428.41. Ce înseamnă?

  Read more...

   
 • Bună ziua, Foarte bun articolul care se afla aici! Va sfătuiesc sa urmați tratamentul ...

  Read more...