Candidoza vaginală – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Candidoza vaginală (vulvovaginală) este o infectie fungica, care apare cu frecventa mare în rândul femeilor.

În cazul bărbaţilor, Candida este implicată în apariţia balanitei, o infecţie a capului penisului. Bărbaţii cu diabet au un risc crescut de a dezvolta balanită.

Cauze ale candidozei vaginale

Candidoza este o infecţie produsă de speciile de Candida, dintre care cea mai frecventă este Candida albicans. Infecţia cu Candida variază între forme superficiale (cum este vaginita candidozică) şi forme sistemice, cu risc potenţial fatal. Candidoza apare de obicei la nivelul mucoaselor, creşterea ciupercii având mai mulţi factori favorizanţi: stressul, sarcina, dezechilibre ale sistemului imun, diverse tratamente medicamentoase (antibiotice, anticoncepţionale, steroizi). Candidoza este favorizată şi de nivelele crescute ale glicemiei, deci o femeie diabetică prezintă un risc crescut de a dezvolta infecţii cu Candida.

Manifestările candidozei vaginale apar mai frecvent după sfârşitul menstruaţiei, datorită modificărilor hormonale specifice acestei perioada a ciclului menstrual. Folosirea de lenjerie prea strâmtă sau din materiale sintetice, care favorizează persistenţa umezelii, va crea un mediu favorabil dezvoltării candidozei. Duşurile intravginale şi folosirea de produse cosmetice parfumate dezechilibrează flora bacteriană vaginală şi predispun la infecţii vaginale cu Candida.

Candidoza vaginală poate apărea la orice femeie, fără legătură cu activitatea sexuală a acesteia, deşi infecţia poate fi transmisă de la un partener la altul. Cu toate acestea, transmiterea sexuală este rară, iar candidozele transmise sexual nu sunt încadrate ca BTS. Diagnosticul de candidoză este uşor de stabilit, dar nu se poate preciza modul în care a apărut infecţia.

Semne și simptome ale candidozei vaginale

  • prurit şi iritaţie la nivel vaginal
  • roşeaţă, tumefacţie şi prurit la nivel vulvar
  • secreţie vaginală albicioasă, de aspect brânzos, fără miros
  • durere sau arsură la urinare şi în timpul raportului sexual

Simptomele sunt nespecifice, putând fi confundate cu simptomele unei boli cu transmitere sexuală sau a altor infecţii vaginale.

Balanita poate fi asimptomatică sau poate prezenta următoarele simptome: inflamaţie şi prurit la nivel penian, secreţie uretrală în cantitate mică.

Diagnosticul candidozei vaginale

Tratarea unei candidoze vaginale este simplă. Cu toate acestea, consultul ginecologic rămâne important, pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi tratamentului. Pentru diagnosticul candidozei vaginale, se va efectua o urocultură, în scopul excluderii unei infecţii de tract urinar şi o secreţie vaginală. În scopul diagnosticării infecţiei cu Candida, exista 2 posibilităţi: examinarea microscopică şi efectuarea de culturi din produsele patologice recoltate.

Este foarte importantă examinarea de către medic, deoarece în cazul altei infecţii, aceasta se poate agrava dacă nu este tratată corespunzător.

Tratamentul candidozei vaginale

Speciile de Candida fac parte din flora saprofită ce colonizează anumit părţi ale organismului. Tratamentele antibiotice pot duce la eliminarea germenilor comensali competitori, crescând severitatea candidozei. În tratamentul candidozei se recomandă administrarea de antimicotice (antifungice), cum sunt clotrimazol, fenticonazol (Lomexin), miconazol (Gynozol), nistatin, fluconazol (Flucovim, Mycomax), ketoconazol sau combinații (Meclon). S-a observat că o singură doză de fluconazol de 150 mg, administrată per os are o eficienţă de 90% în tratarea candiozei vaginale. În cazul infecţiilor severe (de obicei la pacienţii spitalizaţi), se folosesc amfotericina B, caspofunginul sau voriconazolul. Tratamentele locale includ supozitoarele (ovulelor) vaginale şi duşurile medicamentoase. Toate aceste forme de tratament vor duce la dispariţia simptomatologiei în primele 2-3 zile şi la eliminarea infecţiei în decurs de o săptămână. Durata şi modul de administrare a tratamentului trebuie să fie respectate. Dacă oprirea tratamentului se face mai repede decât a fost recomandat, infecţia poate reapărea.

Folosirea medicamentelor OTC (over the counter) va trebui evitată de către persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani sau însărcinate.

Prevenirea candidozei vaginale

În prevenirea candidozei vaginale este foarte importantă puratrea unui anumit tip de îmbrăcăminte. Purtarea îndelungată a splipilor de la costumul de baie, pantalonilor de blugi strâmţi, pantalonilor sport strâmţi, lenjeriei de nylon sau din materiale sintetice favorizează menţinerea umezelii şi dezvoltarea infecţiei fungice. Unele femei pot dezvolta candidoză vaginală ca urmare a folosirii anumitor săpunuri, geluri de duş, loţiuni sau detergenţi. Pentru a preveni favorizarea dezvoltării infecţiei fungice trebuie folosite produse neparfumate. Pentru a menţine usactă zona vaginală, lenjeria de corp trebuie să din bumbac. De asemenea, se va evita purtarea lenjeriei şi blugilor prea strâmţi.

Este contraindicată administrarea antibioticelor, în lipsa unei infecţii bacteriene diagnosticate corect. Bolnavii diabetici trebuie să respecte regimul alimentar şi tratamentul pentru a-şi menţine valorile glicemiei în limite normale.

Bărbaţii necircumcizaţi trebuie să fie mai atenţi în legătură cu igiena de la nivel prepuţial. Pliurile umede ale prepuţului reprezintă un mediu propice pentru multiplicarea acestei ciuperci. Păstrarea zonei curată şi uscată poate preveni apariţia balanitei.

Alte localizări ale infecției cu Candida

Dezvoltarea candidozei este frecventă în cazul pacienţilor imunocompromişi, cum sunt cei cu cancer, cei transplantaţi sau cei cu SIDA. Infecția fungică cu Candida este frecventă și la nivelul mucoasei orofaringiene - candidoza orală.

Comments  

# Adrian30 2017-02-19 17:17
Doresc sa stiu daca zenela este bun si la barbati in mancarime intima sub scrot. Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# AncaRoxanaI 2017-02-22 09:33
Zenella Med este ovul, barbatul nu are unde sa-l introduca. Incercati canesten crema.
Reply | Reply with quote | Quote
# daniela 2014-11-30 01:19
eu am aceasta infectie de mult imi curgea o chestie cleioasa si alba am fost si la doctor si mi-a dat niste pliculete pentru spalaturi si ovule dar nu mia trecur iar de cateva zile imi curge cu sange va rog ajutatima ,multumesc .
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh