Căderea părului (peste 50-100 fire/zi) este o problemă care afectează atât bărbații, cât și femeile. De cele mai multe ori apelează disperat la tratamente locale recomandate pe forumuri sau de un prieten, sărind astfel un consult medical care ar putea depista o cauză sistemică (și al cărei tratament ar putea rezolva și problema alopeciei).
- alopecia androgenică – este o formă frecventă de alopecie la bărbat, dar poate apărea și la femeie. Cauza o reprezintă creșterea activității enzimei 5-alfa reductază, care convertește testosteronul la dihidrotestosteron (compus care este de 20 ori mai activ la nivelul foliculului pilosebaceu). La femei, alopecia de tip androgenic apare pe fondul unei dereglări hormonale cu hiperandrogenism.
- alopecia areată – reprezintă căderea părului sub formă de zone bine circumscrise. Este considerată a fi o manifestare autoimună.
- alopecia de tracțiune (tratamente agresive la coafor, folosirea frecventă a plăcii/ondulatorului de păr), tricotilomania
- infecții fungice ale scalpului
- tulburări metabolice sau nutriționale – carență de fier, deficit de zinc sau seleniu, hipervitaminoza A
- boli autoimune – lupus eritematos sistemic
- boli tiroidiene – hipotiroidism, hipertiroidism
- consecință a chimioterapiei sistemice sau a radioterapiei la nivelul craniului
- sifilis secundar
- alopecie cicatricială (pseudopelada Brocq)
- lucrul în mediu poluat
- nu în ultimul rând, stressul și stilul de viață dezordonat (alimentație nesănătoasă, program de odihnă insuficient, sedentarism)
Despre tratamentele împotriva căderii părului puteți citi aici.
Comments