Boala Buerger sau trombangeita obliterantă

Boala Buerger sau trombangeita obliterantă este o boală inflamatorie a vaselor de sânge (vasculită) care duce la tromboza si obstructia partială a acestora, cu ischemie si gangrenă consecutive. Acest tip de vasculită afectează cu preponderentă vasele medii si mici. Boala este strâns corelată cu fumatul. 

Epidemiologie. Etiogenie

Trombangeita obliterantă este mai frecventă la bărbati decât la femei. Prevalenta este crescută în Israel, Japonia, India si redusă în SUA si Europa. Boala apare frecvent la tineri sub 35 ani, mari fumători. Etiologia nu a fost pe deplin elicidată, însă tutunul pare a avea un rol definitoriu. Totodată, s-a dovedit că renuntarea la fumat duce la stoparea evolutiei bolii. A fost luată în considerare si ipoteza unui proces infectios – rickettsioze.

Patologie

Morfopatologic se observă inflamatie acută si tromboză la nivelul arterelor si venelor. Mecanismul bolii este considerat a fi unul imunologic.

Seme și Simptome

Procesul inflamator vascular duce la dezvoltarea unui sindrom de ischemie periferică cronică, manifestată clinic prin claudicatie intermitentă. Durerile se localizează la nivelul moletului (posteriorul gambei) si la nivelul plantei. În evolutia bolii pot apărea tulburări trofice: pierderea pilozitătii, ulceratii, gangrenă. Claudicatia intermitentă cauzată de obstructia partială arterială este uneori însotită de tromboflebită superficială. Pulsul distal este absent: la arterele pedioase si la arterele tibiale posterioare.

Diagnostic

Criteriile de diagnostic sunt: vârstă sub 45 ani, istoric de fumător, ischemie distală evidentiată prin ecografie, excluderea afectiunilor autoimune, a stărilor de hipercoagulabilitate si a diabetului zaharat, excluderea tromboembolismului (ecocardiografie si arteriografie).

Tratament

Renuntarea la fumat, tratament simptomatic (vasodilatatoare), chirurgie vasculară (simpatectomie preganglionară bilaterală). Cercetările actuale se bazează pe utilizarea factorilor de crestere vasculari si celulelor stem. În episoadele de acutizare, se pot administra anticoagulante (heparină, cumarine). În cazul unor complicatii (gangrenă) se va practica amputatia membrului afectat.

Mai multe informatii pe http://vasculitis.med.jhu.edu/typesof/buergers.html

Add comment


Security code
Refresh