Apa minerală poate fi atât benefică cât și nocivă pentru sănătate, balanța fiind data de gradul de mineralizare.
Specialiștii recomandă să consumăm în mod cât de cât proporțional apă minerală, apă plată și apă de izvor, în cantitate totală de minim 1.5-2 litri zilnic.
Atunci când achiziționați o apă minerală trebuie să acordați atenție gradului de mineralizare totală și compoziției specifice. Produsele cu un indice de mineralizare sub 500 mg/l sunt considerate slab mineralizate și sunt potrivite pentru consumul zilnic (pentru comparație, apa de izvor are un indice de mineralizare de circa 80 mg/l). Odată deschisă, sticla de apă minerală trebuie consumată în cel mult 24-48 ore.
Apa minerală nu este neaparat și carbogazoasă, existând și produse de apă minerală necarbogazoasă. Deși revigorează tonusul sistemului nervos și ameliorează digestia, apele minerale carbogazoase cresc secreția gastrică de acid clorhidric. Procesul de mineralizare se produce pe măsură ce apa traversează diferite straturi bogate în minerale în traseul său de la origine spre suprafața pământului.
Efecte benefice
Apa minerală este în special recomandată vara, pentru că previne deshidratarea: odată cu creșterea temperaturii din sezonul cald, organismul nostru transpiră mai mult și prin sudorație se pierd multe minerale; consumul de apă minerală compensează pierderile de minerale și menține volemia în limite normale. Pe același principiu funcționează și sucurile speciale pe care le folosesc sportivii, care au o compoziție specială în electroliți. Pe timp de vară, trebuie evitate lichidele care produc deshidratare: energizante, cofeină, băuturi dulci.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului de apă minerală bogată în săruri de calciu și magneziu este reducerea riscului de boli cardiovasculare. Astfel, apa dură este dovedită a fi un factor protector pentru ateroscleroză și boala cardiacă ischemică.
Apa minerală cu un conținut bogată în fluor previne apariția cariilor și osteoporozei. Totodată, apa minerală este considerată a avea și proprietăți cosmetice, menținând frumusețea pielii și rezistența părului.
Un alt avantaj al apei minerale este că riscul de contaminare microbiană sau parazitară este mai scăzut față de apa de robinet, iar gradul de absorbție al calciului este mai mare.
Prezența sulfaților oferă proprietăți diuretice și laxative.
Efecte negative
Atunci când este prea puternic mineralizată, apa minerală poate deveni nocivă pentru organism: favorizează apariția calculilor (pietrelor) la rinichi, crește volumul intravascular și valorile tensiunii arteriale. Excesul de minerale este periculos în special pentru sugari și copii mici (la care funcția renală este insuficient dezvoltată), pentru vârstnici (fiind cunoscut că după vârsta de 50 ani se pierde anual circa 1% din masa de nefroni funcționali) și pentru cei cu istoric familial de litiază renală. Astfel, la copii nu se recomandă consumul de apă minerală cu un indice de mineralizare de peste 120 mg/l sau cu un conținut de sodiu de peste 20 mg/l.
Indicele mare de mineralizare este nociv prin prezența în concentrație mare a ionului de Na (sare) – care se află în relație direct proporțională cu volemia și care poate crea probleme pacienților cardiaci și celor cu afecțiuni edematoase (ciroză hepatică, insuficiență renală), și prin prezența sărurilor de calciu – care pot depăși capacitatea de excreție a rinichiului și se depun pentru a forma calculi în căile urinare.
Efecte terapeutice ale apei minerale
Apa minerală este recomandată în următoarele situații:
- carență de minerale (calciu, magneziu, fluor)
- pentru scăderea riscului cardiovascular
- boli digestive (colite, afecțiuni biliare, constipație)
- inflamații uro-genitale
- efect diuretic (creșterea diurezei este favorabilă pentru prevenirea litizei renourinare)
- în cosmetică, pentru măști și comprese cu apă minerală
Există numeroase tipuri de ape minerale: sulfurate, sulfatate, iodurate, alcaline, feroase, oligominerale, clorurosodice (sărate) – unele dintre acestea fiind folosite în scop terapeutic în stațiuni din România.
Apa minerală în România
După retragerea unor volume importante de apă minerală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a realizat o analiză a apelor minerale disponibile pentru consumatori, ale cărei rezultate sunt prezentate pe b365.ro.
Astfel, au fost analizate 20 mărci de ape minerale: Bilbor, Poiana Negri, Aqua Carpatica, Izvorul Minunilor (Stana de Vale), Keia, Dorna (Poiana Vinului), San Benedetto (Frizzante), Carpatina Forte (Izvorul Tosorog), Roua muntilor, Biborteni Forte, Stanceni, Hera, Tusnad, Bucovina, Borsec, Buzias, Perla Harghitei, Evian, Perrier, Vittel.
Rezultatele au arătat că există sortimente de apă minerală care pot dăuna personelor cu tendință de a face nisip sau pietre la rinichi (Perla Harghitei, Tușnad, Borsec, Dorna, Aqua Carpatica, Biborțeni, Poiana Negri, Bilbor) sau celor cu hipertensiune arterială (Tușnad) și mărci care depășesc normele tehnice pentru anumiți indicatori (Buziaș – nitriți, Tușnad – bariu).
Comments