Alergia (urticaria) la rece

Alergia la rece (urticaria la rece) este o afec?iune dermato-alergic? caracterizat? prin apari?ia de blânde (pete ro?ii care provoac? mânc?rimi) dup? expunerea la rece.

Blândele sunt intens pruriginoase și pot fi însoțite de edem al zonei care a venit în contact cu apa sau aerul rece. O reacție severă a organismului la contactul cu apa rece este hidrocuția, dar mecanismul acesteia nu este alergic.

Urticaria la rece poate fi ereditară (în legătură cu sindroamele periodice asociate criopirinei) sau dobândită (cu debut frecvent la tineri între 18-25 ani). Se poate asocia cu dermografism și urticarie colinergică. Atunci când alergia la rece persistă mai mult de 6 săptămâni, putem spune că este o urticarie cronică.

Cauze. Factori de risc

Urticaria la rece poate fi de contact sau reflexă. Cauza o reprezintă expunerea la obiecte, apă sau aer rece: alimente/băuturi reci, cuburi de gheață, brățări, soluții parenterale reci, înot, vreme rece, aer condiționat. Stimulul rece produce o eliberare masivă de histamină, care determină formarea de blânde. În majoritatea cazurilor, urticaria la rece este idiopatică (primară), restul fiind forme secundare.

Factorii de risc pentru alergia la rece sunt: vârsta tânără, infecție recentă cu Mycoplasma pneumoniae, varicelă sau mononucleoză, sindromul autoinflamator familial la rece (FCAS) sau boli de fond care se pot asocia cu urticarie la rece (hepatită, crioglobulinemie, criofibrinogenemie, boli reumatice, cancer, boli hematologice).

Semne și simptome

Manifestările clinice ale urticariei la frig apar rapid după expunerea pielii la apă/aer rece și se pot agrava în perioada de reîncălzire a zonei expuse. Temperatura la care se declanșează reacția urticariană variază de la un individ la altul. Umezeala și vântul pot favoriza apariția urticariei la rece.

Semnele și simptomele care pot indica urticarie la rece sunt: plăci urticariene – eritematoase, pruriginoase și edematoase care persistă mai multe minute-ore după expunere la frig, umflarea mâinilor la atingerea obiectelor reci, edem al buzelor la consumul de alimente/lichide reci și în cazuri rare edem al limbii și glotei (angioedem, care poate cauza obstrucție la respirație). În anumite cazuri, reacția urticariană poate fi generalizată (cu tulburări cardiovasculare, digestive și respiratorii), mai ales atunci când expunerea a implicat toată suprafața pielii (ex. înot în apă rece) sau când blândele apar în primele minute de la expunere (în timpul unui test la rece).

Diagnostic

Diagnosticul se pune de către dermatolog sau alergolog, după efectuarea unui test la rece. Acest test presupune punerea în contact a pielii cu un cub de gheață (sau o eprubetă umplută cu gheață) timp de 2-3 minute și observarea apariției blândelor.

Urticaria la rece nu trebuie confundată cu alte alergii (alimentare, medicamentoase), intoleranța la rece care apare în hipotiroidism sau piloerecția („pielea de gâină”) care apare la frig dar și la emoții (frică, excitație sexuală).

Tratament

  • evitarea expunerii la rece
  • antihistaminice orale (loradatină, desloratadină, cetirizină, levocetirizină) sau topice
  • dietă gluten-free (s-a observat o asociere a urticariei la rece cu intoleranța la gluten)
  • desensibilizare (ex. prin răcirea progresivă a apei de la duș) pentru inducerea toleranței la rece

Evoluție

Evoluția bolii este impredictibilă: ea poate dispărea de la sine în câteva luni sau poate persista mai mulți ani la rând (în medie 5-6 ani).

Comments  

# David 2017-11-26 09:21
si aceasta alergie dispare sau o sa suferi toata viata?
Reply | Reply with quote | Quote
# mady 2012-07-04 20:40
asa si eu .. anul acesta am fost la munte , iar dupa ce am ajuns acasa au inceput sa ma manance ingrozitor picioarele iar dupa cateva zile , la frig au inceput sa imi apara niste bubite pe fund, pe maini si pe fata,
As dori sa stiu daca exista un tratament pt aceasta alergi pentu ca nu mai stiu ce as putea face nu mai suport..:sad: ma deformez la fata cand am aceste umflaturi care pe deasupra ma mananca si imi provoaca depresie:|
Sunt extrem de suparata mai ales ca am observat ca si la temperaturi mai mari 20 -25 de grade [daca bate un vant mai rece] mie imi apar aceste pete rosii ...
Va ROG ajutati-ma !
Reply | Reply with quote | Quote
# Palangă Marin 2013-10-12 14:16
Salut !mie-mi trece cu Flamexin pastile,mai exact iau 1 cp.înainte de a iesi din casă dimineaţa şi-mi ajunge o zi întreagă.
Reply | Reply with quote | Quote
# lorena 2012-07-01 17:20
pana acum nu am auzit niciodata de alergii la apa rece.acum mi s-a intamplat chiar mie.am observat ca dupa ce m-am spalat pe maini cu apa rece de la robinet,la 1-2min au inceput sa se umfle degetele sa ma manance si parca sa intepe.am incercat sa evit apa,dar azi am fost la piscina si am iesit din apa plina de blande si cu mancarime pe tot corpul.de e de facut?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh